Hærværk mod signalmast på helikopter-landingsplads på Samsø

Overrevne ledninger slukkede lyset i den mast, som lægehelikopter bruger til at finde landingsplads.

Aktutlægehelikopteren flyver til Samsø flere gange om ugen for at hente og bringe patienter. (Foto: Media Næstved)

Danske øer uden store sygehuse er helt afhængige af, at lægehelikoptere kan hente patienter dag og nat og flyve dem til sygehuset på fastlandet.

På Samsø kunne det i sidste uge være gået grueligt galt, da nogen havde saboteret den signalmast, som lægehelikopteren navigerer efter, når den skal lande.

- Akutlægehelikopteren til Samsø er altafgørende for beredskabet på Samsø. Selvom vi har et rigtig godt sygehus på Samsø, skal vi flyve nogle patienter ud - og vi flyver faktisk nogle ud hele ugen, siger direktør for Samsø Redningskorps, Søren Peter Kjelddahl.

Læs også

Flyvende læger rykker ud til flere

Det var en årvågen samsing, der natten mellem torsdag og fredag opdagede, at lyset var gået ud i signalmasten ved Heliporten mellem Tranebjerg og Onsbjerg.

- Den er jo sat op for, at helikopteren kan finde den - og når den ikke fungerer, risikerer vi, at helikopteren i allerværste fald ikke kan finde heliporten, siger direktøren for redningskorpset.

Så galt gik det ikke, men Søren Peter Kjeldahl har alligevel en bøn til dem, der i sidste uge havde revet flere ledninger ud af masten, så lyset var gået ud:

- Lad nu være med det - find på noget andet. Smid med nogle æbler i stedet for, hvis I skal have et eller andet ud. Men lad være med at ødelægge noget, der er til gavn for os allesammen og specielt for sikkerheden.

Læs også

Luftens helte: Stor tilfredshed med akutlægehelikoptere

Sidste år havde akutlægehelikopteren 125 flyvninger til Samsø. Tallet i år er ikke opgjort, men ligger væsentligt højere, siger Søren Peter Kjeldahl.

Østjyllands Politi betragter

hærværket
mod signalmasten som "grove drengestreger", men ser på sagen med stor alvor, siger kommunikationsrådgiver Jakob Christiansen.