Hæveautomater i udlandet snyder dig

I følge en forbrugerøkonom bliver man manipuleret til at vælge den dyreste løsning.

Hæveautomaterne vil i stigende grad have dig til at vælge, om du vil afregne i lokal valuta eller danske kroner. Trykker du forkert, kan det bliver dyrt (arkivfoto). (Foto: S.Thomsen)

Ferien står for døren, og mange skal til udlandet. Det kan dog blive en dyr fornøjelse, hvis man hæver kontanter i en pengeautomat i udlandet.

Flere og flere pengeautomater er begyndt at spørge, om du vil afregne i kroner eller i lokal valuta som eksempelvis euro.

Vælger man at afregne i danske kroner, kan prisen ende med at blive op til 200 kroner højere, fordi pengene veksles til en dårligere kurs.

Hos rejsebureauet Suncharter oplever man, at det især er inden for det seneste år, at turisterne er blevet tvunget til at vælge valuta.

- I min verden er det at snyde folk, siger direktør Søren Kjellerup.

Seniorøkonom Troels Holmberg fra Forbrugerrådet Tænk har derfor et klart råd til forbrugerne: Vælg altid den lokale valuta.

- Alle de undersøgelser, vi har lavet, viser, at det altid er billigere, siger han.

I flere år har betalinger i butikker og på restauranter benyttet sig af knebet. Det er en god forretning, fortæller seniorøkonomen.

- Overskuddet ved at gøre det deler butikken med kortindløsningsselskabet, siger han.

Forbrugerøkonom Ann Lehmann Eriksen fra Nordea Bank fortæller, at hæveautomaterne i nogle tilfælde lægger ekstra pres på, hvis man vælger den billigste løsning, som er at afregne i den lokale valuta.

Så giver skærmen nemlig udtryk for, at man nu ikke ved, hvilken kurs der vil blive brugt og signalerer dermed, at det er usikkert.

- Det er faktisk forargeligt, for man bliver manipuleret til at vælge en løsning, der koster dig meget, meget mere, siger Ann Lehmann Eriksen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter