Handicaphjælpere i Aarhus snydt for løn

Aarhus Kommune må ikke håndplukke i overenskomster, fastslår Statsforvaltningen i en ny afgørelse.

Handicaphjælpere har mistet op til 10.000 kroner, fordi Aarhus Kommune har givet tillæg efter forkert overenskomster, mener Landsorganisationen for Borgerstyret Personlig Assistance (arkivfoto). (Foto: Dominique André © ColourBox.com)

Handicaphjælperne i Aarhus får for lidt i løn, lyder det fra Landsorganisationen for Borgerstyret Personlig Assistance (Lobpa).

Kritikken kommer efter, at Statsforvaltningen har slået fast, at Aarhus Kommune ulovligt har shoppet rundt mellem forskellige overenskomster, når hjælperne skal aflønnes.

- Det betyder alt andet lige, at handicaphjælperne i Aarhus Kommune har fået mindre i løn, end hvis kommunen havde gjort, som den skulle, siger juridisk chef Finn Kemp fra Lobpa.

Han anerkender, at Aarhus Kommune rigtigt nok har taget udgangspunkt i en overenskomst og fundet en grundløn.

- Men i stedet for at udmåle de øvrige tillæg som weekend- og aften-nattillæg efter den overenskomst, så har de set sig omkring og fundet en anden. Nemlig overenskomsten for maritimt personale og buschauffører og så har de brugt den. Derved har de fået en besparelse, siger han.

Finn Kemp vurderer, at kommunen har sparet næsten ni millioner kroner om året på overenskomstshopperiet, og det har kostet dyrt på årslønnen for en fuldtidsansat handicaphjælper.

- I hvert fald 10.000 kroner tror jeg godt, man kan stå og mangle som handicaphjælper, vurderer han.

Socialchef Lotte Henriksen siger, at kommunen nu vil bruge de kommende måneder til at finde ud af, hvilke konsekvenser afgørelsen får.

Facebook
Twitter