Handicappede og psykisk syge er bekymrede for sundhedsreform: 'Sporene skræmmer'

Organisationer frygter, at udsatte grupper ikke vil få den specialiserede hjælp, de har brug for i kommunerne.

Bedre Psykiatri er blandt de organisationer, der er bekymret for, om kommuner magter opgaven, når de ifølge regeringen skal overtage regionernes opgaver, når patienterne udskrives. (ARKIVFOTO) (Foto: henning Bagger © Scanpix)

En række patientorganisationer er dybt bekymret for, at regeringens sundhedsudspil lægger op til, at kommunerne skal overtage specialiserede behandlingstilbud fra regionerne.

Det er ikke mindst sporene fra kommunernes overtagelse af opgaver fra amterne, der skræmmer.

Ifølge Danske Handicaporganisationer vil regeringens udspil til en ny sundhedsreform sende 60 regionale tilbud og institutioner ud i kommunerne. I dag driver regionerne særlige tilbud for mennesker med handicap som udviklingshæmning, hørehandicap, spastiske lammelser og synshandicap.

- Jeg frygter, at vi mister de velfungerende tilbud, vi har i dag. Det betyder en dårligere hjælp til mennesker med de mest omfattende handicap, siger formand Thorkild Olesen.

Hvis det er svært, skal det ikke håndteres nært

- Vi skal ikke gentage fejlene fra kommunalreformen, der betød tab af specialiseret viden og særlige tilbud. Når små handicapgrupper med komplekse behov skal have støtte, er det bedst at samle det centralt. Når en opgave er svær, skal den netop ikke håndteres nært, siger han.

Det sker med reference til statsminister Lars Løkke Rasmussens melding, om at ”hvis ikke det er svært, skal det være nært”.

Foreningen Bedre Psykiatri er også bekymret for, hvordan psykiatriske patienter behandles i fremtiden.

Idéen om, at samarbejdet mellem sygehuse, kommuner og praktiserende læger fremover skal være bedre, er god nok, mener formanden for Bedre Psykiatri, Knud Aarup fra Aarhus. Men hans erfaringer er ikke gode.

- Sporene fra kommunalreformen i 2007 skræmmer. Det, vi har oplevet på alle indsatsområder, er en afspecialisering. At det faglige niveau er blevet lavere, siger han.

Og Knud Aarup er ikke beroliget af, at regeringens melding er, at der skal sættes fokus på bedre sammenhæng.

- Det kræver jo, at man har det fokus. Da regeringen præsenterede planen i går, gik der 24 minutter, før der faldt et ord om psykiatrien. Det er altså hver femte af os, der bliver ramt af en eller anden form for psykisk sygdom, siger Knud Aarup.

- Nærhed er godt. Men man skal huske, at rigtigt mange psykiske sygdomme kræver en højt specialiseret indsats. Og der er det altså i det regionale regi, vi har haft de fagfolk og institutioner, der har taget sig af de alvorligt psykisk syge, siger han.

Kommuner ved for lidt

Landsforeningen Autisme har også dybe panderynker. Dorte Jensen, lokalformand for Landsforeningen Autisme i Trekantsområdet, frygter, at kommunerne simpelthen ikke har kompetencerne til at håndtere de specialområder, regionerne i dag har ansvar for.

- Alle kommuner har lidt viden om autisme. Men når det går helt galt, så ved de ikke, hvad de skal gøre, siger hun

I dag er det regionerne, der tager sig af blandt andet botilbud, rådgivning og aktivitetstilbud til autister, som kommunerne altså skal overtage. Og Dorte Jensen er bange for, at det går ud over autismeområdet, som hun oplevede, at det skete, da amterne blev nedlagt.

- Jeg synes, der blev ødelagt meget af den specialviden om autisme, der var i amterne. Så jeg kan godt blive bekymret for, om man ødelægger den sidste specialviden med det her.

For eksempel har kommunerne svært ved at håndtere skoleelever med autisme, mener Dorte Jensen.

- Generelt er det bare gået ned ad bakke siden 2007. Der er så mange børn med autisme, der har det skidt i dag, og jeg er bekymret for, at det bare går endnu mere ned ad bakke, siger hun.

Mercado vil fastholde specialviden

Socialminister Mai Mercado (C) siger, at hun vil gøre en indsats for at fastholde den specialiserede viden.

- Jeg kan godt forstå organisationernes bekymring, men jeg vil gerne berolige dem med, at de selvfølgelig skal inddrages i processen, for vi har alle en interesse i at sikre den specialiserede viden, siger Mai Mercado.

Men hun mener ikke, at regeringens sundhedsplan kan sammenlignes med den gang, amterne blev nedlagt.

- Det er vigtigt at sige, at da amterne blev nedlagt, så var der 1000 tilbud, der kom ud til kommunerne. Det er altså kun 60 tilbud, der i dag er på det regionale område, som skal ud til kommunerne, siger Mai Mercado.

Socialministeren opfordrer kommunerne til at samarbejde om de opgaver, der er for specialiserede til, at en enkelt kommune kan magte dem. Og så vil hun gerne have organisationerne til at melde ud og være med til at sætte dagsordenen.

- Det er en større reform, og der er elementer, der ikke er tænkt helt ud i detaljen. Men det giver lige præcis rum til, at Danske Handicaporganisationer og andre kan komme på banen med gode udspil. Jeg er sikker på, at der også ville være kritik, hvis vi var kommet med noget, der var klappet og klart, og så kunne man ellers bare acceptere det, siger hun.