Hanne og hendes familie åbnede Danmarks første delfinarium: "Folk strømmede til"

TILBAGEBLIK: I '68 slog delfincenteret dørene op på Ulstrup Slot i Østjylland, som Hanne Toft Kürsteins familie ejede.

I de glade 60'ere hittede tv-serien ’Flipper’ om delfinen, der hjalp med at fange forbrydere. Den kickstartede dog samtidig også Danmarks første delfinarium.

I 1968 åbnede Christian Toft og hans familie nemlig det første og eneste danske af sin slags på Ulstrup Slot ved Langå i Østjylland.

Christian Toft ejede Ulstrup Slot, da delfinariet åbnede, men det blev dog oprindelig købt af hans far, der også hed Christian Toft, tilbage i 1934. (© dr)

Idéen til det hele blev affødt af hans datter Hanne Toft Kürstein, efter hun havde set detektiv-delfinen i tv.

- Jeg sad og så Flipper i fjernsynet og synes, det kunne være spændende, så jeg sagde for sjov til min far, at vi skulle have nogle delfiner, fortæller hun.

Tivoli og zoo på slottet

Familien Toft havde i forvejen et tivoli og en mini-zoo med forskellige eksotiske dyr på Ulstrup Slot. Spørgsmålet fik hendes far til se muligheder i at tilføje havpattedyret til samlingen af dyr.

- Han havde en jagtkammerat, der var ansat ved Nasa i Florida. Så han kontaktede ham, og så startede de med at bygge delfinariet i 1968. Sidst på sommeren ankom der så to delfiner, Whisky og Soda.

- Da de ankom, var jeg blevet sendt på ferie, så da jeg kom hjem og så delfinerne, var jeg forelsket til op over begge ører. De kom hen og snakkede og kiggede på mig – der var kontakt med det samme.

Døren til delfinariet blev slået op med det samme efter delfinerne var ankommet fra Florida, og det blev med et hurtigt noget af et tilløbsstykke for både lokale og for skoleudflugter.

- Politiet eller militæret styrede trafikken, fordi folk strømmede bare til. Der var tryk på, og folk blev nødt til at blive lukket ind i hold, mindes Hanne Toft Kürstein.

Et billede af Ulstrup Slot og den bro der leder henover voldgraven. (Foto: Claus FIsker)

Otte forskellige delfiner

Whisky og Soda blev langt fra de eneste delfiner, der kom til at svømme i bassinet på Ulstrup Slot. Da nogle af dem døde i løbet af de godt ti år, der var delfinshows, nåede otte forskellige delfiner at lave tricks for de 335 gæster, der var plads til ad gangen.

- I starten var det min far, der styrede showene. Så var det min svoger, og så overtog jeg det til sidst indtil 1980. Jeg har været en 13 år, da jeg startede med at træner dem.

- Det handler om tålmodighed, når man skal træne delfiner. Soda lærte jeg at danse baglæns på halen og at springe over en stok, siger hun.

I 1980 var det dog slut med tivoli og zoo på Ulstrup Slot – og dermed også delfiner. Familien Toft solgte slottet, og derfor skulle de også af med delfinerne.

- Det var en schweizer, der købte dem - vi havde også søløver, så de røg med i købet sammen med mig, siger Hanne Toft Kürstein, inden hun uddyber, hvad der lå bag den handel:

- Køberen kom med lastbilen, og så spurgte jeg for sjov, om han ikke manglede en træner? "Jo, vi kører om tre kvarter," svarede han. Så det var en hurtig beslutning, og jeg fik ikke en gang snakket med mine forældre om det.

Rejste rundt med delfinerne

Herfra rejste Hanne Toft Kürstein og delfinerne rundt i Europa på en tur over flere år, der førte hende forbi blandt andet Tyskland, Frankrig og Schweiz.

- Det var forskellige steder, jeg tog hen, men det var de samme delfiner. Jeg kunne næsten ikke få ferie, fordi den ene ville ikke spise, hvis jeg ikke var der.

En unge Hanne Toft Kürstein træner delfiner på Ulstrup Slot. (Foto: Hanne Toft Kürstein)

Livet som delfintræner varede dog ikke for evigt for østjyden. Som 30-årig blev udsigten til delfinbassinet byttet ud med kridttavlen.

- Jeg fandt ud af, at jeg hellere måtte tage hjem og få en uddannelse. Så kunne jeg altid tage tilbage igen og træne dyr. Men jeg blev altså i Danmark og blev byggetekniker – noget fuldstændig andet, siger Hanne Toft Kürstein, der i dag er 63 år og er gået på efterløn.

Selvom delfineventyret nu ligger mere end 30 år tilbage i tiden, så savner hun dog af og til dyret med den karakteristiske ekko-lyd.

- Når jeg ser sådan nogle klip, så kommer jeg helt tilbage til minderne.

Facebook
Twitter