Havvand skal opvarme aarhusianske stuer

Landets største havvandsvarmepumpe skaber grøn fjernvarme til beboerne på Aarhus Ø.

Energi fra vandet i Aarhus Bugt skal fremover bruges til at varme boliger op i den nye bydel ved havnen.

I dag bliver Danmarks største havvandsvarmepumpe sat i drift, og med den vil hundredvis af boliger kunne blive varmet op.

Det fortæller Lasse Sørensen, der er forretningsudviklingschef for Affaldvarme Aarhus.

- Den skal levere grøn, bæredygtig fjernvarme til vores kunder på Aarhus Ø, siger han.

Selvom havvandet ingenting koster, så er det ikke nødvendigvis en billigere måde at varme boliger op på, da det kræver en del strøm at drive det nye anlæg.

Til gengæld er det grønt, fortæller Lasse Sørensen.

- Borgerne på Aarhus Ø vil opleve den samme varme, som de plejer at have, men for Aarhus som by betyder det rigtig meget, for det er første skridt i den grønne omstilling, hvor vi vil have noget mere elektricitet ind i fjervarmesystemet, siger han.

Han har store forventninger til havvandsvarmepumpen.

- I Aarhus er vores fjernvarme sådan set rimelig grøn, fordi vi er omstillet fra kul til biomasse, men på sigt vil vi gerne have, at vi brænder lidt mindre af.

- For at gøre det skal vi have noget mere el ind i fjernvarmesystemet. Der er en varmepumpe smart, for den gør det på en rigtig effektiv måde, siger han.

Ændrer på temperatur via trykkamre

Den fem meter høje sølvtank fungerer ved at ændre tryk og temperatur via trykkamre, forklarer Finn Olesen, der er er maskinmester.

Han fortæller, at noget af det smarte ved pumpen også er, at man kan sidde og vurdere, hvad byen skal bruge af varme de kommende døgn og justere efter det.

- Der sidder vi også og kigger på elpriserne, og når vinden blæser, er strømmen som regel billig i Danmark, og så vil man starte varmepumpen op dér, så den bliver også billig ad den vej, siger han.

Med tiden er håbet, at der skal laves i alt 12 havvandsanlæg, og så vil det kunne dække hele varmebehovet på Aarhus Ø.

Når bydelen er færdigudviklet, vil den ifølge kommunen være hjemsted for op mod 12.000 beboere.