Helene og Lisbeth vender supersygehus ryggen: Nyuddannede anæstesisygeplejersker tjener mere end os

En nyuddannet kan tjene mere end en erfaren anæstesisygeplejerske - på et lavere løntrin.

Lisbeth Østergaard (th.) og Helene Frøkjær (tv.) er så trætte af lønvilkårene på Aarhus Universitetshospital, at de har sagt op. (Foto: Heikki Yding © Dr Østjylland)

Manglen på anæstesisygeplejersker på Aarhus Universitetshospital gør det svært for sygehuset at gennemføre det ønskede antal operationer.

Men sygehusets eget lønsystem er en del af problemet.

Det mener to anæstesisygeplejersker, Helene Frøkjær og Lisbeth Østergaard, der har sagt op i protest mod systemet. Nu tager de i stedet til Norge for at arbejde som vikarer.

Helene Frøkjær og Lisbeth Østergaard er utilfredse med det såkaldte kvalifikationstillæg, som Aarhus Universitetshospital giver dem oven i grundlønnen på knap 31.000 kroner om måneden.

Tillægget er delt op i fem trin, og efter seks år som anæstesisygeplejerske er Helene Frøkjær på trin 4, så hun får 18.000 kroner ekstra om året.

Alligevel kan hun se nyuddannede anæstesisygeplejersker få 21.000 ekstra om året, selv om de kun er på trin 3.

- Det er at grine af os. Fuldstændig. Jeg forstår ikke, at man vælger at lave en løn baseret på kvalifikationer, og så vurderer hospitalet, at en nyuddannet skal have mere i løn end mig, der har været med til at lære hende op, siger hun.

Har forsøgt at råbe ledelsen op

Lisbeth Østergaard får mindre end Helene Frøkjær, nemlig et tillæg på 14.400 kroner årligt.

For systemet er indrettet sådan, at der er et spænd i lønningerne inden for samme trin.

Systemet er også indrettet sådan, at man kan få op til 21.600 kroner på trin 3, selvom trin 4 starter allerede ved 14.400 kroner.

Da Lisbeth Østergaard fandt ud af, at nogle af de nyuddannede kolleger årligt får 7.000 kroner mere i løn end hende, blev hun forarget.

- Det kan ikke være rigtigt. Det er jo logik, at når man er erfaren, skal man have lidt mere end én, der er nyuddannet, siger hun.

Sygeplejerskerne har klaget til ledelsen uden at få ændret noget, og nu har de altså sagt op.

- I bund og grund er jeg egentlig fuldstændig ligeglad med de kroner og ører, men jeg vil have en anerkendelse for det, jeg kan, siger Helene Frøkjær.

Fællestillidsmand: Det har vi pointeret hvert år

Lønmodellen har eksisteret i ni år og blev fastsat, da man fusionerede de fire aarhusianske hospitaler til ét Aarhus Universitetshospital.

Fællestillidsmanden for sygeplejerskerne Jacob Gøtzsche fortæller, at der var krav om at udvise løntilbageholdenhed, samtidig med at nogle nye ansatte kunne få højere tillæg end andre.

- Man må ikke tage løn fra sygeplejerskerne, der arbejder for samme arbejdsgiver, altså regionen. Så en sygeplejerske, der kommer fra et andet sygehus med en højere løn, vil også skulle have den, når vedkommende ansættes her, forklarer han.

Derfor mener han, at lønmodellen og de forskellige hensyn på sigt ville kunne føre til den skævvridning i lønningerne, sygeplejerskerne oplever i dag.

- Det er noget, vi har pointeret hvert år, siger han.

Sygeplejefaglig direktør erkender: Det giver ingen mening

Ledelsen på Aarhus Universitetshospital erkender over for DR P4 Østjylland, at der er noget galt med lønsystemet, og at det skal laves om, så det bliver mere retfærdigt.

- Det giver ingen mening at starte lavere end den højeste sats på det foregående trin, siger sygehusets sygeplejefaglige direktør Inge-Pia Christensen.

Sygeplejefaglig direktør Inge-Pia Christensen er nu parat til at ændre lønsystemet. (© Dr Østjylland)

Hun har allerede taget affære, fortæller hun.

- Jeg har givet vores løn- og personaleafdeling carte blanche til at gå i forhandling med Dansk Sygeplejeråd om det, og det har jeg en klar forventning om, at de siger ja til, siger hun.

Godt nyt, mener Jacob Gøtzsche.

- Det hilser jeg vedlkommen og ser på det med optimisme og glæde.

Løftet om ændringer har dog ikke fået de to sygeplejersker til at droppe opsigelserne.

De starter op på sygehuset i Haugesund i Norge i starten af juni.

Rettet 25/4-2019 klokken 12.33: Tidligere stod et sted "funktionsløn" i en faktaboks. Det er nu rettet, da der er tale om kvalifikationsløn.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter