Helt unikt: Spillere overtager tøjvask og budgetter for at blive i 2. division

Brabrand IF mistede sit økonomiske grundlag, men så trådte holdet selv til.

- Vi er vant til at tage arbejdshandskerne på – både inden for og uden for banen, siger anfører Michael Pedersen. (© PRIVATFOTO)

Vaskepulver og Excel-ark er snart en del af hverdagen for spillerne på det aarhusianske 2. divisionshold Brabrand IF.

For selvom holdet hører til i den tredje-bedste herrefodboldrække, skal spillerne selv til at vaske trøjer, lægge budget og finde sponsorer til holdet. Og det er unikt i dansk divisionsfodbold.

Før sommerferien mistede holdet deres økonomiske grundlag og dermed hjælp til de mere praktiske ting, fordi det ægtepar, som tidligere har støttet klubben, måtte trække sig på grund af sygdom.

Det efterlod spillerne med en frygt for, at holdet måtte trække sig fra 2. division og tvang dem til at tage ansvaret på egne skuldre, fortæller forsvarsspiller Thomas Viggers.

- Folk sad efter sidste kamp og var grædefærdige i omklædningsrummet, fordi vi troede, vi var færdige, så det er rigtig vigtigt for os at få til at lykkes, siger han.

Det bliver en noget anden hverdag for spillerne i 2. divisionsklubben, men Thomas Viggers er ikke nervøs for, at de ekstra opgaver kommer til at gå ud over spillet på banen - måske tværtimod.

- Jeg tror, det vil give meget til fællesskabet, at vi kommer til at mødes om andet end at ses på banen og i omklædningsrummet, men at vi engang i mellem skal lave noget, som ikke er så sjovt som eksempelvis at vaske tøj, siger han.

Spillerne i Brabrand IF får ikke penge for at spille for holdet og træner fire-fem gange om ugen plus kamp. Men heller ikke anfører Michael Pedersen har noget imod de nye opgaver.

- Mange fodboldspillere – specielt på det her niveau og derover – er vant til bare at komme, og så står alt klar. Men vi har altid haft ydmyge omgivelser, så måske har det ikke den store indvirkning herude, siger han og tilføjer

- Vi er vant til at tage arbejdshandskerne på – både inden for og uden for banen, og nu bliver det så endnu mere uden for banen.

Kan også give udfordringer på banen

Faktisk kan det større engagement i klubben styrke holdet, mener træner Tom Søjberg. Han er glad for, at spillerne har taget udfordringen op i stedet for at skifte til en anden divisionsklub.

- Det er jo en sejr, at vi stadig har steder, hvor fællesskabet betyder mere end penge eller det at slippe for at lave noget. Det er klart, at det er en sejr for fællesskabet, hvis det lykkes, siger han.

Den opfattelse deler bestyrelsesmedlem i Brabrand IF Andreas Rasch-Christensen. Han ser dog også udfordringer ved, at spillerne nu også skal stå for tøjvask og administrative opgaver.

- En af udfordringerne vil være, at spillerne kommer til at stå med alt for mange opgaver og derfor ikke kan koncentrere sig om at spille fodbold. De har selv indvilget i at gøre det, og derfor tror vi også på, at det er en god model, men det er klart, at vi skal finde de rette balancer, siger han.

DBU og Divisionsforeningen følger forsøget

Det er enestående i dansk fodbold, at spillere og træner i en divisionsklub skal tage et så stort ansvar for at drive holdet.

Holdet tror selv på, at de nye tjanser vil knytte dem tættere sammen. (© PRIVATFOTO)

Derfor følger både Dansk Boldspil-Union (DBU) og Divisionsforeningen med i Brabrand IF's forsøg, for adskillige 2. divisionsklubber befinder sig i et limbo mellem at være amatører og professionelle.

I de tilfælde kan flere opgaver til spillere og træner være en måde at overleve på, siger næstformand i DBU Bent Clausen.

- Andre klubber i 2. division og klubber længere nede i systemet kan garanteret lære noget af det her. Det handler jo reelt om, at også spillerne i klubberne bør bidrage til fællesskabet, og om hvordan man skaffer aktiviteter og penge i kassen, siger han.

Brabrand IF har ambitioner om at rykke op i 1. division, og her skal man passe på med at give for mange ekstraopgaver til spillere og træne, mener formand for Divisionsforeningen Thomas Christensen.

- Om man sportsligt kan fastholde niveauet, må tiden vise, siger han.

Spørger man forsvarsspiller Thomas Viggers, så er det en udfordring, der er værd at tage op – ikke mindst for sammenholdets skyld.

- Jeg tror hundrede procent, at det giver noget. Jeg tror, det bliver fedt, siger han.

Facebook
Twitter