Hvis din kæreste, bror eller bedste ven får en depression, kan det være svært at vide, hvordan man skal agere omkring den deprimerende person.
Det har 30-årige Henrik Jensen Mondrup mærket på egen krop. Han har haft depression tæt på i en længere periode, og han følte ikke, at han som pårørende fik den hjælp, han havde brug for.
Derfor har han nu sammen med Anika Leth, der også har erfaring med at være pårørende til en depressionsramt, startet hjemmesiden Hjælptilpårørende.dk. Den skal hjælpe folk i samme situation.
- Mange af de erfaringer, der er dyrt købte, er svære at finde som ”ny” pårørende. Det, jeg godt kunne have brugt, og som vi forsøger nu, er at skabe bro mellem nye pårørende og erfarne pårørende, forklarer han.
Ifølge en ny rapport fra Bedre Psykiatri oplever 85 procent af de pårørende, at de ikke får nok hjælp til, hvordan de kan håndtere deres egen situation og deres rolle som pårørende.
Derudover føler tre ud af fire ikke, at de får nok information om, hvordan de kan hjælpe den syge i hverdagen.
Netop i dagligdagen kan det være svært at vide, hvad man gør bedst for sin pårørende med depression, siger Henrik Jensen Mondrup.
- Hvis man eksempelvis skal til familiearrangementer, og den syge siger, vedkommende ikke har lyst til at tage med, har jeg senere fundet ud af, at man bare skal sige: ”okay”, og hvis man bliver hjemme, får den syge dårlig samvittighed og får det endnu dårligere, siger han.
Det er råd og erfaringsudveksling som dette og mange andre, som hjemmesiden skal give.
- Det er gennem videoer, hvor man blandt andet kan se interviews med gode råd og inspiration til, hvad nye pårørende kan gøre for at få en bedre hverdag, siger han.