Her er reglerne: Hvor og hvornår må valgmateriale hænges op?

Fra lørdag må valgplakater hænges op i lygtepæle, men allerede nu hænger valgplakater rundt omkring.

Sådan her ser det allerede nu ud nogle steder.

Kommunal- og regionsrådsvalget er lige om hjørnet og fra på lørdag den 28. oktober må valgplakaterne hænges op i lygtepæle og lignende.

Men selvom valgplakaterne først må sættes op ved vejarealerne fra på lørdag, kan man allerede nu rundt omkring i landet se valgreklamer. Blandt andet bannere på private ejendomme eller på en parkeret trailer.

Læs også

Smuthul i loven: Byrådskandidat i Aarhus har allerede valgplakater oppe

Jurist i Vejdirektoratet Bjarne Jess Vennike fortæller, at Vejdirektoratet er vant til at blive kontaktet af politikere op mod valget, men at spørgsmålene normalt handler om opsætning af valgplakater efter den officielle dato. Men i år har været anderledes.

- I år har det været meget om valgmateriale opsat uden for vejarealet, det vil sige på privat areal, fortæller han.

På den måde kan man nemlig tage forskud på valgfesten. Her får du forklaringen på, hvorfor politikere alligevel kan slippe afsted med at reklamere for dem selv inden den 28. oktober.

Valgplakater må sættes op på vejarealer fra på lørdag den 28. oktober efter et meget detaljeret regelsæt, der både beskriver, hvordan størrelsen på plakaten skal være, og hvordan de skal hænges forsvarligt op.

Læs også

Kreativt tænkt: Byrådskandidat sætter valgbannere op på hotelfacade

Rammerne er andre og videre, når det ikke gælder opsætning på vejarealer.

Byejendomme

Opsætning på byejendomme kræver ejerens skriftlige tilladelse. Men ellers er der ingen regler, hvilket betyder, at valgplakater og valgbannere kan være hængt op uden nogen tidsgrænse.

Her er det løsgænger og byrådskandidat i Silkeborg Teresa Jørgensen, der har sat valgbannere op på en hotelfacade. (© Dr Østjylland)

Dog kan politiet kræve det fjernet, hvis de mener, at det skader trafiksikkerheden.

I det åbne land

Naturbeskyttelsesloven indeholder et forbud mod reklameskilte i det åbne land. Men i tiden op til et valg må der undtagelsesvis gerne anbringes valgreklamer i det åbne land. Det kan for eksempel være på halmballer på en mark ved en vej eller på en landbrugsmaskine eller køretøj, der placeres på marken.

Biler

Biler må gerne beklædes med valgreklamer og køre rundt i trafikken på samme måde som taxaer og lastvogne kan være udstyret med kommercielle reklamer.

Trailere

Her er det Venstres Hans A. Pedersen, der har parkeret en trailer i det sydlige Aarhus. (© Dr Østjylland)

Dette er en gråzone. En trailer med valgreklame må gerne køre i trafikken og være parkeret midlertidigt, sådan så der er tale om en parkering. Men hvis det får karakter af, at traileren ændrer karakter til at være en fast placeret reklamesøjle, som langtidsparkeres på en offentlig parkeringsplads, kræver det en tilladelse fra vejmyndigheden, som enten er kommunen eller Vejdirektoratet.

Facebook
Twitter