Her skriver næsehornet Mandela danmarkshistorie i Afrika: 'Jeg får kuldegysninger'

Det sorte næsehorn fra Djursland skal være med til at redde bestanden i Rwanda.

Her sættes Mandela ud i sit nye hjem i nationalparken i Rwanda.

Nu bliver der skabt østjysk næsehornshistorie.

Næsehornet Mandela, der er født i Ree Park på Djursland, er nemlig blevet sat ud i den vilde natur i det østafrikanske land Rwanda.

Her skal det sammen med fire andre sorte næsehorn, der alle er født i fangenskab, genoprette bestanden af sorte næsehorn.

Det er første gang, at et sort næsehorn født i en skandinavisk dyrepark får den opgave, og derfor er det en meget stolt dyrepasser, der kan glæde sig over, at Mandela nu er landet i Rwanda.

Her ses Mandelas rejse fra lufthavnen til nationalparken i Rwanda:

  • Her ankommer de fem næsehorn med fly, inden de skal sættes ud i den afrikanske natur. (© African parks)
  • Her er navnene på de fem næsehorn, der skal være med til at genoprette bestanden af sorte næsehorn i Afrika. (Foto: Scott Ramsay lovewildafrica.com © Scott Ramsay lovewildafrica.com)
  • Her ses boksen med Mandela i, da han skal fragtes ud til nationalparken i Rwanda. (© African parks)
  • Her er de fem næsehorn på vej til deres nye hjem. (Foto: Scott Ramsay lovewildafrica.com © Scott Ramsay lovewildafrica.com)
  • Kasserne med næsehornene er ankommet til nationalparken, hvor de skal sættes fri. (© African parks)
  • Der er stærk bevogtning omkring næsehornene, da de er eftertragtede af krybskytter. (Foto: Scott Ramsay lovewildafrica.com © Scott Ramsay lovewildafrica.com)
  • Her ses Mandela i selskab med en af de andre sorte næsehorn, Olmoti. (© African parks)
1 / 7

- Det er virkelig, virkelig stort. Det er danmarkshistorie, og det sker måske aldrig igen, siger dyrepasser Nicklas Gotfredsen, som har passet Mandela i Ree Park, siden næsehornet blev født.

Det var med tårer i øjnene og knæk i stemmen, at dyrepasser Nicklas Bjerregaard sagde farvel til Mandela, da han blev sendt ud på sin rejse i november.

Først skulle han til en zoologisk have i Tjekkiet for at lære de øvrige fire næsehorn at kende, og i går ankom de så til deres nye hjem, en nationalpark i Rwanda.

Her ses Mandela som lille unge, da han boede i Ree Park på Djursland. (Foto: Henrik Nordvig © Ree Park)

- Det er fuldstændig enestående og det største, der nogensinde er sket inden for arbejdet med dyr. Jeg får kuldegysninger bare af at snakke om det, siger den rørte dyrepasser.

Flytningen af næsehornet Mandela er et udtryk for en ny rolle for Europas dyreparker, hvor det handler mere om bevarelse og udvikling af bestande, end det handler om udstilling af eksotiske dyr.

Det sorte næsehorn var tidligere vidt udbredt i især Rwanda, og derfor er nationalparken også stærkt bevogtet for at forhindre, at krybskytter skal skyde næsehornene.