Hjælp dit barn: I morgen skal uddannelsen vælges

GUIDE: I morgen er sidste frist for at søge ind på en ungdomsuddannelse. Sådan hjælper du dit barn med at træffe det rette valg.

Hvilken uddannelse skal man vælge? Det spørgsmål stiller tusindvis af unge sig i disse dage (arkivfoto). (Foto: Knud Erik Christensen © KE Foto/Colourbox.com)

En erhvervsuddannelse? Handelsskolen? Gymnasiet? Mulighederne er mange, når tusindvis af unge senest i morgen, tirsdag, skal træffe en beslutning om, hvad de skal efter folkeskolen.

Hele verden ligger åben, og det kan være noget af en mundfuld – både for barnet og for forældrene. Men hvordan kan man som forældre hjælpe de unge på vej? Og hvornår skal man blande sig udenom?

Det giver vejleder i Undervisningsministeriets e-vejledning Anders Lundby her sit bud på.

 • Udfordr de unge, men lad være med at præge dem.

  Det er ofte det første betydningsfulde valg, de unge skal træffe, og derfor er det vigtigt, at de unge føler sig støttet. Tag en åben snak med dem og lyt. Du må gerne udfordre dem på deres valg, men lad være med at præge dem for meget.
 • Tilsidesæt din egen præference.

  Forældre trækker ofte på 20-30 år gamle erfaringer, og uddannelsessystemet har ændret sig meget siden da.
 • Sæt dig ind i de forskellige muligheder.

  Tag ud og besøg de forskellige uddannelser, så du ved, hvad du snakker om, og så I har et fælles udgangspunkt for jeres snak.
 • Se på styrkerne – både fagligt, personligt og socialt.

  Husk at tage højde for både det faglige og det sociale. Nogle uddannelser er bedre til barnets faglighed og personlighed end andre.
 • Opfordr de unge til at dyrke deres spidskompetencer.

  Det er vigtigt at få så godt et eksamensresultat som muligt fra fx gymnasiet. Derfor er det vigtigt at dyrke sine styrker.

Du kan få flere råd og finde telefonnummer til rådgivning på hjemmesiden ug.dk/evejledning.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.