Hjemkaldelse kan ramme slagteri med over 500 polske ansatte

- Det er en bekymring, hvis de begynder at rykke hjemad i stor stil, siger fabrikschef for Danish Crown i Horsens.

Der er ansat over 500 medarbejdere fra Polen på Danish Crowns Slagteri ved Horsens. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Slagteriet Danish Crown i Horsens risikerer, at en del af deres over 500 polske arbejdere vælger at tage hjem til Polen.

Den polske ambassadør i Danmark, Henryka Moscicka-Dendys, har besøgt Danish Crown og andre store danske arbejdspladser for at få sine polske landsmænd til at vende hjem til Polen, hvor der er hårdt brug for deres arbejdskraft.

- Hun lagde bestemt ikke skjul på, at hun havde interesse i, at polakkerne vendte hjem, fortæller fabrikschef Carsten Wengel om ambassadørens besøg på slagteriet.

- Vi er rigtige glade for vores polske medarbejdere, fordi de er dygtige. Så det er en bekymring, hvis de begynder at rykke hjemad i stor stil, siger han.

Polske arbejdere har siden starten af 00'erne i stor stil søgt til Danmark for at få arbejde, men nu har Polen brug for, at polakkerne kommer hjem igen.

Ledigheden i Polen er nemlig lavere end i Danmark, og polske virksomheder har derfor brug for nogle de 40.000 polakker, som i dag arbejder i Danmark

- Lige nu er situationen måske i Polen, at lønniveauet er forholdsvis lavere end i Danmark, men de vejer jo hele tiden gevinsten op mod afsavnet ved at være væk hjemmefra, siger fabrikschef Carsten Wengel og tilføjer:

- Jeg tror ikke på, vi kan blive ved med at honorere det afsavn lønmæssigt, hvis man har været væk fra familien i fem eller ti år.

Danish Crown søger nu også efter slagteriarbejdere i Ungarn og Bulgarien og udvider samarbejdet med en række jobcentre uden for Horsens-området.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.