Hjemløse Per sjapper rundt i sit telt: Østeuropæere fylder byens herberger

Vinterherberg i Aarhus åbner i år før tid, da jobsøgende østeuropæere presser byens varmestue.

I et skovområde i Aarhus har Per Nørgaard i øjeblikket sit hjem.

Det er et lille, blåt tunneltelt, som han har viklet ind i en gennemsigtig presenning for at holde regnen og fugten ude.

Per Nørgaard er ikke på frivillig camping- eller overlevelsestur, men hjemløs og har svært ved at få en seng på et forsorgshjem eller en døgnvarmestue i Aarhus.

- Det er sgu kummerlige forhold. Jeg overlever da, men det er ikke sjovt at vågne klokken lort om natten og tage en slurk af sin vodka for at holde ud at leve, siger han.

Alt i teltet er vådt af den regn, som bliver ved med at falde fra efterårsskyerne. Hverken sovepose, tøj eller sko kan han holde tørre.

- Mine ben er gennemblødte fra knæene og ned. Jeg kan knap nok tage mine sokker af uden at vide, hvor meget der ryger med, siger han.

Per Nørgaard drømmer om en form for tag over hovedet, men det er lettere sagt end gjort.

- Man kan ikke få plads, da der er fyldt op alle steder. Folk står i kø. Der er desværre ikke plads nok i det danske samfund til, at de hjemløse kan komme ind, siger han.

Udlændinge optager pladserne

Per Nørgaard har ret i sin oplevelse af, at døgnvarmestuen i Aarhus er fyldt. Af samme grund blev et vinterherberg for hjemløse åbnet i søndags, og det er tidligere en normalt.

- Det er Kirkens Korshær, der har spurgt, om vi ikke kan åbne lidt før, da de har en del østeuropæere i døgnvarmestuen i Aarhus midtby. Det er ikke så koldt endnu, men plaskvådt at være ude, siger leder for vinterherberget Søren Christensen.

Ifølge Søren Christensen er flere af østeuropæerne på byens varmstue kommet til Danmark på grund af arbejde, men er blevet sagt op igen kort efter. De ved ikke, hvor de skal gå hen, da det er pinligt at komme hjem efter at være blevet snydt, vurderer han.

- Når en ugeløn i Rumænien er lige så meget, som de kan samle flasker for i Danmark, så er det måske derfor, at de ikke rejser hjem. De sender nogle af pantpengene hjem til børn og kone.

- Jeg tænker på, at her er et menneske, som er lige så meget værd, som jeg er, og alle skal behandles med respekt og tages af, siger Søren Christensen.

En seng at sove i mellem job

Østeuropæerne er en ny gruppe, som har fundet frem til varmestuen, bekræfter leder af Aarhus' døgnvarmestue Niels Bjørnø.

- Nogle af dem passer fint ind i varmestuen, fordi de har alkohol-, misbrugs-, eller psykiske problemer oven i, at de er fattige. Vores varmestue er netop for folk, som både er fattige og har sociale problemer, siger han.

Men der dukker også andre grupper op:

- De kommer mere for at få en seng at sove i, mens de søger arbejde eller lige har fået arbejde og forsøger at klare sig, siger Niels Bjørnø.

Derfor skal der nu fokus på, hvem der må bruge varmestuen.

- Det er jo ikke altid, at man lige kan se på folk, om de har sociale problemer. I første omgang er vores dør åben for alle, der har brug for os. Vi skal selvfølgelig have en dialog med hver enkelt af de migranter, som er her, om det er et sted for dem eller ej, siger han.

Det nyåbnede vinterherberg er for hjemløse, der ikke døjer med andre problemer end fattigdom, og Niels Bjørnø ser frem til, at det åbner med 22 senge, og at nogle af udlændingene kan sendes derhen.

Skifter Aarhus ud med tag over hovedet

Tilbage i teltet mener Per Nørgaard, at kommunen svigter, og han har en idé til, hvad der kunne gøres.

- De skulle bygge nogle steder, hvor folk kunne være i fred og ro og passe sige selv - en hytteby i Aarhus. Så havde folk et sted, som var deres eget, siger han.

Per Nørgaard havde set frem til, at Mette Frederiksen blev statsminister, for hun lovede hjælp til ham og andre hjemløse, da han mødte hende under forrige valgkamp.

- Hun lovede mig, at der ville komme styr på det, når hun kom til regeringen, men der sker det modsatte. Det er sørgeligt for de unge mennesker, for det er ikke kun mig, der ligger sådan her. Der er mange, som får det svært i den kommende tid, da de bor i telt ligesom mig, siger han.

Heldigvis kan Per Nørgaard snart skifte teltet i skoven ud.

- Jeg har fået et tilbud i en anden del af landet. Jeg er træt af at flytte væk fra Aarhus, men det er jeg desværre nødt til, siger han.

Det er tredje år i træk, at Kirkens Korshær, Blå Kors, Røde Kors, Aarhus Domprovsti og Aarhus Kommune går sammen om at drive et vinterherberg for hjemløse i Aarhus henover vintermånederne.

Det er åbent hver nat fra klokken 20.30 til 8.00 og har 22 sengepladser. Herberget er i år åbent fra 10. november 2019 til 31. marts 2020.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter