Hjemmebesøg bliver erstattet med videoopkald i hjemmeplejen

Randers har succes med med virtuel hjemmepleje. Forsøget skal måske ud til hele kommunen.

Sommetider kan et hjemmebesøg klares via en skærm. Det viser et forsøg fra Randers, der nu vil udvide virtuel hjemmepleje til hele kommunen. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

30 borgere i Randers Kommune har siden juni haft installeret en skærm i deres hjem, hvor hjemmehjælperen toner frem og minder borgeren om at tage medicin eller huske at spise.

Opringningen bliver styret af hjemmehjælperen, fortæller distriktssygeplejerske Karina Spanner.

- Teknisk er det meget simpelt. Deres skærm ringer simpelthen, og så svarer de på det grønne telefonrør. Så er det os, der siger farvel igen og afbryder, fortæller distriktssygeplejerske Karina Spanner.

Forsøget er en måde at udnytte ressourcerne bedst muligt på og samtidig opretholde kvaliteten, fortæller hun. Og hun oplever en generel tilfredshed med, at flere hjemmebesøg kan klares uden at være i hjemmet.

- Vi kan være meget anonyme hos borgeren. Naboerne kan ikke følge med i, om der står en bil fra hjemmeplejen igen. Borgerne skal heller ikke tænke på, om de nu har et ryddelig hjem, og der går ikke så meget tid med smalltalk, siger hun.

Men der skal også være tid til samtale, og det er ikke alle besøg, der kan erstattes med skærmen, understreger Karina Spanner.

- Det kan sagtens være, at en borger skal have mange besøg i løbet af døgnet, men ét af besøgene kan måske klares via skærmen, siger hun.

Randers Kommunes sundhed- og omsorgsudvalg skal tirsdag stemme om et forslag om at udbrede ordningen til hele kommunen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.