Hjemmetest for corona giver gode resultater i nyt forsøg

Et forsøg viser, at en hjemmetest for corona er lige så effektiv som en antigentest i et testcenter.

Da Mette Skautrup får taget en PCR-test, bliver hun spurgt, om hun vil deltage i forsøget. Hun er glad for hjemmetesten og ser muligheder i den. (Foto: (privatfoto))

27.04.21 klokken 11.30: det er blevet præciseret, at testen skal CE-mærkes, før den kan tages i brug.

En coronatest inden tandbørstningen hjemme foran spejlet, inden du begynder dagens gøremål, kan måske blive den nye hverdag.

Aarhus Universitetshospital har i hvert fald afprøvet hjemmetest og fået gode resultater.

Hjemmetesten er af den milde slags med en vatpind, der skal op i begge næsebor. En af de 800, som har deltaget i forsøget, er Mette Skautrup fra Lystrup.

- Det var utrolig nemt. Der var en fin instruktion med, og jeg så videoen, som gjorde det endnu mere tydeligt, hvad jeg skulle gøre, forklarer hun.

Ideen til hjemmetest opstår i den mørke, triste vinter, fortæller ledende overlæge på Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard.

- Det sker i en meget hektisk coronaperiode, hvor det er vigtigt, at vores personale kan blive testet, inden de møder op på arbejde. Vi tænker, at det er smart, hvis de, allerede inden de møder op, har lavet en test derhjemme, siger han.

Bettina Kroghede er også en del af forsøget. Hun forklarer i videoen, hvordan man tester sig selv:

I dag må ingen lave en test på sig selv, da test på markedet i øjeblikket kun er godkendt til professionelt brug, men fordi de første testpersoner i forsøget er sundhedspersonale, må de gerne bruge dem som professionelle.

Da det første forsøg med sundhedspersonalet viser, at der hverken er store komplikationer eller bivirkninger ved selvtest derhjemme, så breder forskerne forsøget ud til 800 personer, som ikke er en del af sundhedssektoren. De har alle fået taget en pcr-test, altså coronatesten i halsen.

Lige så effektiv som antigentesten

Det er efter en PCR-test, at Mette Skautrup bliver spurgt, om hun vil deltage i forsøget.

- Jeg siger ja og får et testkit med hjem. Vi skal gøre alt for at slå epidemien ned, så jeg bidrager der, hvor jeg kan, siger hun.

Resultatet af forsøget med 800 mennesker viser, at hjemmetesten er lige så effektiv som de øvrige kendte hurtigtest eller antigentest, som det også hedder.

- Hjemmetesten i stand til at finde to tredjedele af de forsøgspersoner, der tester positive med PCR-testen. Det svarer cirka til, hvad antigentesten påviser. Der er derfor ikke nogen grund til at tro, at hjemmetesten skulle være ringere til at finde de positive end andre antigentest, siger Lars Østergaard.

Afdelingslæge Sanne Jespersen og ledende overlæge Lars Østergaard fra Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital står bag forsøget. (Foto: (Privat foto))

Der viser sig ikke nogen falsk positive i forsøget, men der er en ulempe ved hjemmetesten i forhold til testen i et testcenter.

- Hjemmeselvtesten kan ikke bruges i coronapasset, da det kræver, at nogen ser, at man har taget testen rigtigt, siger Lars Østergaard.

Det er ærgerligt, mener forsøgsperson Mette Skautrup, men hun kan se mange andre anvendelsesmuligheder.

- Hvis jeg for eksempel skal være sammen med nogen, hvor jeg gerne vil være testet, kunne jeg finde på at bruge den. Eller den kan blive udleveret på arbejdspladser, så det bliver lettere at blive testet, så flere vil gøre det, siger hun.

Lars Østergaard kan også se muligheder, og det samme kan mange af de 800 forsøgsdeltagere.

- Der er stor tilslutning til at være med i forsøget. To tredjedele foretrak hjemmeselvtesten, fordi den er let, behagelig, man skal ikke hen til et testcenter, og man har svar på kort tid. Den sidste tredjedel ville hellere have PCR-testen, fordi det er den mest sikre test, forklarer Lars Østergaard.

Selvtest eller test af spildevand deler ordførerne

SFs sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen mener, at hjemmeselvtest har potentiale til at blive en hurtig og nem måde at tjekke sig selv for corona.

- I en snæver vending, hvor man her og nu har brug for et svar, inden man bevæger sig ud i samfundet, giver det god mening. På den lange bane kan man måske helt undgå at skulle til et testcenter, siger hun.

Hjemmeselvtest skal CE-mærkes, før vi borgere kan tage den i brug.

Hvis det står til Nye Borgerliges sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen, burde det slet ikke blive en mulighed.

Han mener, at det er bedre at tjekke spildevandet for spor efter coronavirus.

- Der sker en sygeliggørelse, hvor raske mennesker hele tiden skal bevise, at de er raske nok til at deltage i samfundet. Vi ser hinanden som smittebærer og ikke som mennesker. Vi mener, at det er bedre at kigge på vores spildevand, hvor det er muligt at gå helt ned på boligblokniveau, så borgere slipper for at stikke ting op i næsen konstant, siger han.

Hjemmetest har potentiale til at blive en god forretning

Med de nye forskningsresultater i hånden er Aarhus Universitet i gang med at undersøge, om hjemmetest kan blive en god forretning.

Morten Holmager er forretningsudvikler på universitetet, og han ser en mulighed, selvom det er et område med en voldsom konkurrence. - Der er i Europa i dag ikke godkendt test til selvbrug. Det skyldes, at der kræves data på, at testen er sikker og giver pålidelige resultater, og de data har vi nu, siger han.

Morten Holmager har skubbet andet arbejde til side til fordel for hjemmetest.

- Det handler om corona, så vi har prioriteret det rigtig meget. Vi er langt og er i dialog med konkrete virksomheder om, hvordan de kan bruge dataene kommercielt, siger han.

Der bliver ikke videresolgt personfølsomme data i projektet.