Hjertelæge: Vi bliver syge af at spise for meget kød

Vi spiser alt for meget kød, og det er grunden til en lang række alvorlige livstilssygdomme, siger en pensioneret overlæge i hjertesygdomme.

Vi spiser alt for meget kød, og lægerne bør blande sig langt mere i landbrugs- og klimadebatten, mener en hjertelæge fra Aarhus. (© colourbox)

Landbrugets produktion af kød er direkte skyld i mange alvorlige sygdomme.

Det mener en aarhusiansk hjerteprofessor, og sammen med en gruppe internationale forskere vil han have lægerne til at blande sig i landbrugspolitikken.

Kød bidrager til en masse sygdomme

Ole Færgeman er pensioneret hjerteoverlæge fra Aarhus Universitetshospital, men det har ikke dæmpet hans engagement i folkesundhed.

- Kød, som bliver indtaget i de kæmpemængder, som vi gør i Danmark, bidrager til fedme, sukkersyge, visse former for kræft, især i tyktarmen, og til hjerte-kar-sygdomme, siger han.

- Lægerne skal engagere sig i klimadebatten

Lægerne har ikke tradition for at blande sig i spørgsmål uden for sundhedspolitikken, men det vil Ole Færgeman gøre op med.

Han har stillet sig i spidsen for en gruppe forskere, der vil have lægernes organisation til at engagere sig i debatten om landbrug og klimaændringer, også fordi det handler om sundhed.

- På mange måder er det efter min opfattelse fuldstændig indlysende, at læger bør interessere sig langt mere for de her spørgsmål, end de gør i dag, siger Ole Færgeman.

Opfordrer til at begrænse kødproduktion

I fagbladet European Journal of Preventive Cardiology opfordrer forskergruppen hjertelægerne til at arbejde for en ny fødevarepolitik.

- Jeg synes da også, at vi skal have en kødproduktion, men det skal være i langt mindre målestok, end det vi har i dag, siger Ole Færgeman, som fortæller, at hans familie nu også er begyndt at spise kød i små mængder derhjemme.

Facebook
Twitter