Horsens Sygehus vil filme fødsler for at mindske fejl

Horsens Sygehus bliver nu det første sygehus i verden, der vil filme akutte fødsler. Meningen er, at man skal kunne se, hvordan personalet arbejder sammen. Alt sammen for at mindske risikoen for, at der går noget galt undervejs i fødslen.

Som de første i verden vil Horsens Sygehus nu til at optage akutte fødsler for at optimere fødslens gang og undgå alvorlige sygdomme eller død for mor og barn.

Det er et forskningsprojekt, der skal undersøge, hvordan jordemødre og læger arbejder sammen i kritiske situationer.

Fejl i kommunikationen er skyld i utilsigtede hændelser 

I dag er kommunikationsfejl mellem de ansatte skyld i to ud af tre utilsigtede hændelser, der sker under en akut fødsel.

- I øjeblikket så ved vi, at det her er afgørende for, at vi giver en god kvalitet og sikkerhed for mor og barn, men lige nu kender vi ikke mekanismen bag, hvad det er, der sker. Det siger Ph.d- studerende Lise Brogaard Jensen, der står bag det nye forskningsprojekt.

Optagelserne vil nu gøre det muligt at evaluere den akutte situation.

- Hele det her set-up er jo lavet, fordi vi ønsker at have den allerhøjeste kvalitet, siger chefjordemoder på Horsens Sygehus Jeanette Ziska.

De ansatte skulle vænne sig til tanken

Hun fortæller også, at de ansatte lige har skullet vænne sig til tanken om at blive filmet.

- De er meget spændte, og selvfølgelig også anspændte, fordi det altid er lidt specielt at blive optaget, når man står og er presset.

Alle implicerede skal give accept

Overlæge Ole Kierkegaard glæder sig til, at det nye projekt går i gang til august.

- Det er helt naturligt, at man som personale er interesseret i, om man nu gør det godt nok. Og så er det jo meningen, at andre også kan lære noget af situationen. Så det er supergodt, og det her er fremtiden, siger han.

Både patienten og de ansatte skal først give accept på at blive filmet. Til efteråret skal akutte fødsler på Aarhus Universitetshospital Skejby også indgå i det nye forskningsprojekt.