Trods sparerunder på sygehusene er der alligevel råd til at tage et nyt, ekstremt dyrt lægemiddel i brug.
Det er Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet, som i løbet af kort tid begynder at give det nye lægemiddel Orkambi til i alt otte patienter med cystisk fibrose.
Lægemidlet er endnu ikke godkendt i Danmark, men patienterne kan ikke vente, siger overlæge Hanne Vebert Olesen fra Aarhus Universitetshospital.
- Det er patienter, som er meget dårlige, og som bliver meget dårligere, hvis vi ikke begynder behandlingen nu. Nogle af dem vil få brug for en lungetransplantation, og principielt kunne de også nå at dø inden, hvis ikke de får medicinen, siger hun.
De otte patienter har fået en særlig godkendelse, da regionernes koordineringsråd for ibrugtagning af sygehusmedicin, KRIS, endnu ikke har godkendt det som standardmedicin på danske sygehuse.
To millioner om året
Med en pris på omkring to millioner kroner per patient om året ligger lægemidlet Orkambi helt i toppen på prisskalaen.
Alligevel vil Region Midtjylland tilbyde det til alle patienter, som vil få gavn af midlet, når det er endeligt godkendt, siger Anders Kühnau, der er formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland.
- Vi ved, at der er nogle patienter, som er meget svært syge, og som samtidig vil have stor gavn af den her medicin. Vi er nu klar til at gå i gang med at behandle de få patienter, som er lige præcis i den situation, siger han.
I Region Midtjylland regner man med, at det er omkring 35 patienter, der vil få gavn af lægemidlet, men Anders Kühnau mener ikke, at udgifterne til Orkambi vælter budgettet.
- Det er en problemstilling, som vi har kendt til i flere måneder, så jeg har en klar forventning om, at administrationen har indlagt den forventede udgift, som er i lige præcis det præparat, siger han.
Fjerner andre udgifter
Formanden for Cystisk Fibrose Foreningen i Region Midtjylland, Jimmi Kraglund, advarer mod at stirre sig blind på de to millioner kroner.
- Når man får den her medicin, så har vi en kraftig formodning om, at man kan undvære noget andet behandling og få færre ophold på sygehuset, så man bliver nødt til at se på det samlede regnestykke, siger han.
Orkambi er en helt ny form for behandling, og præparatet kan forebygge nogle af alle de følgevirkninger, der er hos patienter med cystisk fibrose.
Blandt andet kan medicinen forebygge, at lungerne hos mange patienter går til, så de bliver nødt til at få en lungetransplantation som unge voksne.