Hot and cold: Lone arbejder i vintertøj på supersygehusets stueplan - kollegerne sveder på de øverste etager

Der er varmt i det nye supersygehus i Skejby, men på de nederste etager har de problemer med kulde.

Sekretær Lone Steen her møder op på arbejdet med skisokker på og har stor trøje med. (© Dr Østjylland)

Mens patienter og personale sveder på de øverste etager i den nybyggede del af Aarhus Universitetshospital, som DR Østjylland har beskrevet de seneste dage, går sekretærer og sygeplejersker i stue- og kælderplan omvendt rundt med skistrømper og -undertrøjer samt islandske sweatre.

Det fortæller Lone Steen, som arbejder som sekretær på øre-næse-halsklinikken i stueetagen i det nye byggeri.

- Det er jo som to forskellige verdener. Jeg ved ikke, hvad der er værst. At svede eller at gå og fryse, spørger hun.

Samtidig går ansatte på forskningsgangen i kælderetagen uden for i deres pauser for at få varmen, og på øre-næse-halsklinikkens gang sidder Lone Steen med skistrømper og stor trøje på i arbejdstiden, fordi det trækker fra gangen.

- Det er jo nogle gange som at gå en tur om vinteren, hvor det blæser. Den gamle del af hospitalet er ganske fin at komme i, men så snart du kommer ind i det nye, er det koldt, og dine slimhinder bliver tørre, siger hun.

Patienter må vente andre steder

Også Annette Hjuler, der er sygeplejerske på Klinik for Bækkenbundslidelser i stueetagen, oplever, at der fire ud af fem arbejdsdage er for koldt i klinikken.

- Dage, hvor der er rigtig køligt hernede, sidder man med sjælevarmere oven på uniformen og undertrøjer under, og når vi mærker på hinanden, er vi faktisk iskolde, siger hun.

Kulden går også ud over patienterne, der kommer til undersøgelse for vandladningsproblemer, fordi kulden øger tissetrangen, forklarer hun.

- Vi beder dem om at komme med fyldt blære, og så kan det godt knibe med at holde sig, hvis man skal vente for længe her i vores kølige temperaturer, så ofte beder vi dem blive ude i det store venteområde, hvor der er lunere, siger Annette Hjuler.

"Det er ikke i orden"

Ud over sekretærer, sygeplejersker, læger, laboranter og patienter holder sygehusets lønafdeling og bogholderi med cirka 100 kontoransatte også til i de to nederste etager, og hospitalsledelsen vurderer, at omkring 150 ansatte er berørte af kulden.

Det er ikke rimeligt, at patienter og personale skal fryse, erkender hospitalets sygeplejefaglige direktør, Inge Pia Christensen

- Det er ikke i orden, at vi sætter personale i rum, hvor de nærmest skal have vintertøj på for at være i dem, siger hun.

Hun indrømmer dog, at problemet med de kolde rum har stået på, lige siden de første afdelinger flyttede ind i de nye bygninger i foråret, fordi de nederste etagers klimaanlæg er indstillet til at nedkøle maskiner i nogle af rummene.

- Når man så samtidig har rum, der skal have en temperatur, så man kan sidde og arbejde, og de er i umiddelbar nærhed af hinanden, kræver det et ventilationssystem, der kan honorere det. Det er vi også fast overbeviste om, at det nok skal komme til, siger hun og tilføjer:

- Det tager bare betydeligt længere tid, end vi havde forventet, siger hun.

Lone Steen har lukket døren ind til sit kontor med denne besked. (© Dr Østjylland)

Hun forsikrer, at ledelsen har indledt en tættere dialog med hospitalets tekniske afdeling, og hvis det viser sig, at teknisk afdeling alligevel ikke kan regne systemet ud, er hun også parat til at finde andre tekniske løsninger.

- Jeg vil være ked af at udtale mig om teknik lige nu, men vi kan jo ikke have en situation, hvor folk sidder og skal have vintertøj på, når der er 30 graders varme udenfor, siger hun.

Lone Steen og hendes nærmeste kolleger flytter til nye lokaler til oktober. Hun misunder ikke dem, der skal overtage lokalerne, men hun glæder sig til selv at få andre vilkår.

- Det er jo lidt nemmere at arbejde, når man ikke fryser, siger hun.

Facebook
Twitter