Hov eller Hou? Nu får østjysk by nyt navn

Stednavneudvalget har besluttet, at den østjyske by Hov fremover skal staves Hou.

Byen har i dag forskellige skilte, hvor byens navn staves Hov og Hou.

Hov eller Hou?

Bynavnet har de længe diskuteret i en lille østjysk by nær Odder, men nu har Stednavneudvalget under Kulturministeriet besluttet, at det i fremtiden skal skrives med "U" på byskiltet.

Tilbage i 1974 afviste udvalget ellers at ændre navnet fra Hov til Hou, da det var dyrt, besværligt og forvirrende.

Men tidligere i år forsøgte byrådet i Odder Kommune på ny at få Stednavneudvalget til at godkende ændringen af bynavnet efter en afstemning blandt byens borgere, hvor de kunne være med til at bestemme, hvilken stavemåde de foretrak.

Her satte 844 kryds ved ’Hou’, mens 49 satte kryds ved ’Hov’. I alt kunne omkring 1500 stemme.

Den afstemning er der blevet set på. Derfor har udvalget nu besluttet, at de gerne vil sende navneændringen videre i systemet.

Det fortæller Rikke Steenholt Olesen, der er udvalgsformand i Stednavneudvalget.

- Nu skal det videre til autorisation hos Kulturministeriet, siger hun og fortsætter:

- Der er andre steder i Danmark, der hedder Hou med "U". Det er ét af argumenterne for, at vi har godkendt, at det kan sendes videre til Kulturministeriet. Og så skal der også være en lokal opbakning til, at byens navn fremover skal staves anderledes.

En god julegave

I Odder Kommune er nyheden også nået frem til borgmesterkontoret. Og den bliver taget godt imod af borgmesteren, Uffe Jensen (V).

- Jeg er glad og tilfreds med, at vi nu er kommet videre. Det er dejligt, at der bliver lyttet til befolkningen efter vores vejledende folkeafstemning, siger han.

Nu håber han på en hurtig afklaring, så Kulturministeriet når at godkende indstillingen fra Stednavneudvalget, før der skal laves adventskranse.

- Jeg regner med og håber på, der kommer en god julegave til Hou-borgerne i år.

Ifølge Uffe Jensen vil navneskiftet ikke koste mere end mellem 33.000 og 37.000 kroner, som blandt andet skal bruges til at skifte by- og vejskilte ud.

Det ventes, at Kulturministeriet inden for et par uger har godkendt det nye bynavn, men sagsbehandlingstiden kan vare helt op til seks uger.