Hver fjerde bog bliver ikke hentet: Dovne lånere er dyre for bibliotekerne

Uafhentede bøger og cd'er koster årligt hovedbiblioteket i Aarhus op mod en halv million kroner.

Hver fjerde glemmer at hente deres reservation i Aarhus. Det fortæller chef på hovedbiblioteket i Aarhus, Knud Schulz (arkivfoto). (© /colourbox.com)

Dovne lånere som ikke gider at hente deres reserverede bøger. Det er langt fra et ukendt problem for landets biblioteker.

Hos Danmarks Biblioteksforening oplever man, at bibliotekerne jævnligt bruger unødige ressourcer på at gøre reserveret materiale klar til lånere, som alligevel ikke henter det.

Det er især i de store byer, der er problemer med uafhentet materiale. I Aarhus er det omkring hver fjerde reservering, der ikke bliver afhentet, fortæller chefen for hovedbiblioteket i Aarhus Knud Schulz.

- På hovedbiblioteket er problemet årligt et par hundrede tusinder bøger, cd’er med videre, som ikke bliver hentet.

Det er dyrt for biblioteket, når der skal bruges arbejdskraft på at finde og gøre reserverede bøger klar og efterfølgende sortere og lægge dem på plads igen.

- Vi regner med, at det koster et sted mellem 300.000 og 500.000 kroner om året, siger bibliotekschefen.

Bibliotekerne må ikke kvittere med en bøde til de dovne lånere. Derfor kan bibliotekerne kun appellere til, at man husker at hente det reserverede materiale inden for de ti dage, som det ligger klar til én.

- Reserverede bøger er ofte nogle af de mest brugte bøger, som så er utilgængelige for de andre brugere i de ti dage, forklarer Knud Schulz.