Hver tredje flygtning melder sig syg: Sygemelding ansigt til ansigt skal sænke fraværet

En sygeplejerske skal vurdere, om flygtninge er syge nok til at blive væk fra undervisningen i Favrskov.

For mange flygtninge bliver væk fra undervisningen i Favrskov Kommune.(Arkivfoto). (Foto: CLAUS BECH ANDERSEN © Scanpix)

Mere end hver tredje flygtning bliver væk fra danskundervisning og integrationsforløb i Favrskov Kommune.

Derfor vil kommunen ansætte en sygeplejerske, der skal tage mod sygemeldinger ansigt til ansigt.

Ifølge Erling Kvist Andersen (S), formand for arbejdsmarkedsudvalget, kom det høje fraværstal bag på kommunen.

- Vi blev overraskede over, at det var så højt, men på landsbasis er det på 32 procent, så det er åbenbart generelt. For os er 34 procent alt for meget, så vi var enige om, at der skulle sættes nogle indsatser i gang, siger han.

Hver gang en flygtning vil melde sig syg, så skal vedkommende derfor fremover besøge sygeplejersken, der vurderer, om man skal melde sig syg, på sprogskole eller til læge.

Det er Skive Kommune, der har fået idéen, og der er sygefraværet faldet dramatisk, forklarer sektionsleder Lisbeth Sanders fra Skive Kommune.

- Ideen opstod, fordi vi havde alt for højt fravær og sygefravær, så vi havde svært ved at gennemføre undervisningen på en fornuftig måde, siger hun om erfaringerne.

Blandt de mest belastede flygtninge er sygefraværet faldet til en femtedel af det tidligere sygefravær.

- Det har stensikkert en effekt. Rigtig mange af dem, der kommer til sygeplejersken, er reelt syge, men rigtig mange vælger også at komme i skole, siger hun.

Det skulle gerne også ske i Favrskov, mener formand for arbejdsmarkedsudvalget Erling Kvist Andersen.

- Vi håber på et væsentlig fald i sygefraværet, så flygtningene er klar til at komme på arbejdsmarkedet. Man kan ikke have arbejdspladser, hvor folk er væk 15 til 20 procent af deres tid, siger han.

Men Dansk Folkepartis Eva Damsgaard mener, at fraværsproblemer blandt flygtninge koster urimeligt mange kommunale ressourcer.

- Jeg tror, at det kan klares ved, at man slår ned lige med det samme, når folk sygemelder sig, og det er ulovlig grund, uden at man ansætter en sygeplejerske, siger hun.

Flere andre midtjyske kommuner som Herning, Viborg og Ikast-Brande har også set på Skives model.