Hver tredje lejlighedsbeboer føler sig generet af nabostøj

94 pct. af alle etageejendomme lever ikke op til de nyeste krav til lydisolering.

Godt hver tredje lejlighedsbeboer føler sig generet af nabostøj, og det kan have alvorlige konsekvenser for helbred og trivsel. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Høje hæle, der går mod et trægulv, børn der hopper ned fra stole og højlydte telefonsamtaler på terrassen. Der er mange lyde, som kan være irriterende, når man bor i en etageejendom.

Det ved Dorte Jensen fra Horsens alt om. Hun har boet i den samme lejlighed i ti år, men først for nyligt er hendes lejlighed blevet lydisoleret.

Dorte Jensen har boet i den samme etageejendom i ti år.

- Førhen var det forfærdeligt. Det var skrækkeligt. Når jeg gik på toilet, følte jeg, at jeg sad på et offentligt toilet. Så til sidst begyndte jeg at putte papir i kummen, før jeg satte mig, erindrer hun.

I dag er der blevet installeret et nedsænket loft i Dorte Jensens lejlighed, så overboen kan høres mindre. Der er også blevet sat en tykkere væg op i køkkenet for at skærme mod lyde udefra.

Dorte Jensen er dermed ovre de værste udfordringer. Men det er der mange andre, der ikke er.

Mange har problemer

Hele 94 procent af de danske etageejendomme er bygget tidligere end 2008, hvor de nyeste lydkrav blev indført, viser tal fra Statens Byggeforskningsinstitut.

Og da mere end 1,8 millioner danskere bor i en etageejendom, kan mange af dem følge med i overboens aktiviteter.

I 2017 opgjorde Institut for Folkesundhed, at 36 procent af de danskere, der bor i en etageejendom er generet af nabostøj. Tallene fremlagde de i en rapport for et halvt år siden.

For meget støj kan have en negativ påvirkning på kroppen og det mentale helbred, fortæller Birgit Rasmussen, der er seniorforsker på Aalborg Universitet ved Statens Byggeforskningsinsitut i København.

- Det kan genere en selv, men det kan også betyde, at naboen kan følge med i dit liv. Derfor kan du ende med at blive irriteret over det, og i sidste ende kan det måske også betyde, at du får mindre søvn, siger hun.

Derfor mener hun, at det er utrolig vigtigt at få gjort noget ved udfordringerne, hvis naboerne larmer så meget, at det er til gene i hverdagen.

- Det er faktisk muligt at lydisolere. Og det behøver ikke nødvendigvis være så dyrt at gøre, siger hun.

Har fået smilet igen

Hos AAB i Horsens, hvor Dorte Jensen lejer sin lejlighed har man netop besluttet proaktivt at forebygge støjgenerne.

Det forklarer Steffen Møller, der er direktør i AAB i Horsens.

- Vi har gennem en årrække oplevet et stigende antal klager over netop det her, så da vi havde muligheden for at gøre noget ved det, valgte vi at give beboerne den ekstra komfort, siger han og tilføjer.

- Før havde vi måske 20 klager om året - det tal er nu nede på omkring fem. Det kan ikke helt undgås, da der altid er nogen, der har en hund, som gør, eller naboer der glemmer at fortælle, at de holder fest.

Det kan Dorte Jensen sagtens nikke genkendende til. Men selv mærker hun ikke til naboernes støj mere.

- Det er simpelthen pragtfuldt at bo her nu. Det er så dejligt, at det er blevet stille og roligt. Nu hører jeg hverken min overbo eller underbo, siger hun med et smil.