Hvor er ulven? Miljøministeren vil have indfanget og mærket ti ulve med GPS

Forskere fra Aarhus Universitet skal kortlægge ulvenes bevægelser med GPS-sendere på dyrene.

Her ses en ulv, der for nyligt blev spottet på Norddjurs (arkiv). (Foto: Lars Kejser/Miljøstyrelsen © Lars Kejser)

Hvor tæt kommer ulven på mennesker?

Det vil miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) have styr på, og derfor giver Miljøstyrelsen nu tilladelse til, at Aarhus Universitet over de næste to år må indfange ti ulve i den danske natur. De skal mærkes med GPS-sendere, så forskerne kan følge deres færd rundt i Danmark.

Indtil videre ved forskerne nemlig mest om ulven fra udenlandske undersøgelser, og derfor ser seniorforsker Peter Sunde fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet frem til at kunne undersøge de danske.

- Man vil eksempelvis kunne se, om ulvene er mere eller mindre tilbøjelige til at undgå huse end andre steder, og om ulve i Danmark er mere sky end de er i udlandet, forklarer han.

Ulvene er primært set i Vestjylland, men også omkring Silkeborg og senest på Norddjurs.

Må fanges med henblik på forskning

De store rovdyr er beskyttet af internationale fredningsregler, men må gerne indfanges, hvis formålet er forskning, oplyser Miljøministeriet.

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen lægger op til at diskutere EU-reguleringen af ulve med de andre lande i EU, der oplever udfordringer med ulvens tilstedeværelse.

- Ulvens indtog i Danmark har skabt megen debat om, hvad vi skal stille op med den. Og det har vakt stor bekymring hos mange borgere, og det kan jeg sådan set godt forstå. Derfor har vi brug for at vide så meget som muligt om ulven, og det kan sådan en GPS-sporing medvirke til, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Jeg håber, at man kan klarlægge ulvenes bevægelsesmønstre og finde ud af, hvor de færdes, og se på de "problemulve", vi oplever rundt omkring – er der nogen fællestræk, der kendetegner deres adfærd, og hvad kan vi stille op over for det?

Kan identificere en "problemulv"

De informationer kan blandt andet være med til at afgøre, om en ulv kan klassificeres som en "problemulv", som blandt andet åbner op for muligheden for at få tilladelse til at skyde ulven.

- Hvis man har en ulv, der opfører sig lidt mærkeligt og kan mærke den og sammenligne dens adfærd med en normaladfærd fra Danmark og andre steder, har man nu et redskab til at vurdere, om dens adfærd afviger fra andres, forklarer seniorforsker Peter Sunde.

Han og de andre forskere fra Aarhus Universitet lægger dog først ulvens position ud til offentligheden en måned efter de er registreret, og det bliver derfor ikke muligt at følge med i ulvens position direkte.

Projektet med mærkning af ulve koster to millioner kroner. Hovedparten er doneret af Aage V. Jensen Naturfond.

FacebookTwitter