Hvor våd bliver din bytur? Aarhus Kommune vil bruge ølbrikker til at forhindre drukneulykker

Forældrene til Steffen Dam Jensen, der druknede i 2018, tvivler på, at initiativet har den store effekt.

Den 1. december er det et år siden, at René Dam Jensen og Birgitte Dam Christensen fra Beder syd for Aarhus vågnede op til ubesvarede opkald og bekymrede sms'er.

Beskederne var sendt fra deres svigerdatter, som var urolig over, at hendes kæreste ikke var kommet hjem fra en julefrokost.

Han kom aldrig hjem igen.

Godt tre måneder senere blev 27-årige Steffen Dam Jensen fundet druknet ud for Aarhus Havn.

- Der går 98 døgn, før han bliver fundet. Vi sidder og spiser morgenmad lidt sent, og klokken 11.23 ringer telefonen. Det er Østjyllands Politi, der ringer og giver os besked om, at der er set noget, der ligner et menneske i vandet, siger Dam Jensen.

- Normalt kommer de ud og siger det, men fordi pressen står ude ved vandet og tager billeder, så ringer de i stedet. På det tidspunkt er vi godt klar over, at det med stor sandsynlighed er Steffen.

Forældrene har lavet et mindested i hjemmet. Her hænger blandt andet et billede af Steffen Dam fra deres sidste ferie sammen.

Personen fra vandet bliver fragtet til Aarhus Universitetshospital for at blive undersøgt yderligere. Undersøgelsen viser, at der er tale om Steffen Dam Jensen, fortæller hans stedmor, Birgitte.

- Betjentene giver os den besked, at vi ikke skal se nogle billeder af ham. Men de er sikre på, at det er ham, da tatoveringerne og tøjet stemmer overens med det, Steffen har, siger hun.

Herunder kan du høre, hvorfor Steffen Dam Jensens forældre har valgt at fortælle deres historie:

Kommune vil mindske ulykker med ølbrikker

Steffen Dam Jensen er langt fra den første, der drukner under en bytur i Aarhus.

Derfor vil Aarhus Kommune nu gøre noget for at mindske ulykkerne.

Med en ny kampagne, der begynder i dag, vil de gøre de unge mere opmærksomme, forklarer Bünyamin Simsek (V), der er rådmand for teknik og miljø i Aarhus Kommune.

- Kampagnen skal særligt ramme de, og budskabet er, at vi skal passe på hinanden - især når vi har fået lidt at drikke, forklarer han.

Derfor bliver byens værtshuse også inddraget i initiativet. Her skal der nemlig deles ølbrikker ud med påskriften: 'Hvor våd bliver din bytur?'

Ideen bliver mødt med begejstring hos Erik Bech, der er bestyrelsesmedlem hos Rådet for Større Badesikkerhed.

- Det er en supergod idé, siger han.

- Vi ved fra blandt andet fra England, at selv om ulykken ender i havnen, så begynder den et andet sted. Det kan eksempelvis være på et værtshus eller et diskotek, siger han.

Forældrene tvivler

Tilbage i Beder er Steffen Dam Jensens forældre dog en lille smule tvivlende over for, om en ølbrik kunne have betydet, at deres søn ikke var druknet sidste år.

- Ølbrikker. Hallo! Hvem kigger på dem, lyder det retorisk fra Birgitte Dam Christensen.

I stedet vil hun have bedre belysning omkring havnen og hegn langs vandet, så andre undgår at falde i vandet.

Bünyamin Simsek er ikke meget for at sætte hegn op på havnen i Aarhus. (Foto: Heikki Yding)

Aarhus Kommune har dog besluttet, at det er termiske kameraer, der er løsningen. På den måde bliver det lettere at finde folk i vandet.

Det er blandt andet æstetik, der er forklaringen bag dén beslutning, forklarer Bünyamin Simsek.

- Vi vil øge sikkerheden yderligere, men vi skal også bevare skønheden og herligheden. Og så skal vi vænne os til, at Aarhus er en havneby, hvor vi har bragt alle de arealer i spil, hvor der tidligere var industri.

Siden 2014 er 67 personer druknet i danske havne, viser tal fra Rådet for Større Badesikkerhed.