I dag åbner det tilbud, som kræftramte Caroline manglede: ’Det er slet ikke hospiceagtigt’

I dag åbner Vestdanmarks første børne- og ungehospice.

To gange har Caroline Klokmose haft leukæmi. I dag er hun rask, og hun har kunnet bidrage med erfaring til det nye hospice.

21-årige Caroline Klokmose samler omhyggeligt det blå hår i en høj hestehale, inden hun får en hånd med kørestolen og triller ned på rampen og ud af taxaen.

Næse og mund er dækket af et sort mundbind fra Adidas, mens hun behændigt manøvrer kørestolen mellem bunker af træpaller. Det sidste affald vidner om et nyligt overstået byggeri, inden hun når hovedindgangen.

Et albuehils og et godmorgen.

- Det er flot. Det er meget moderne og slet ikke… hvad hedder det… hospiceagtigt, siger hun, da hun bliver vist rundt i det helt nybyggede hospice forud for dets åbning.

Caroline har læseferie fra antropologi på Aarhus Universitet, og hun har tusind sider med tekster, der venter på at blive læst. Men først skal hun se det nye børne- og ungehospice på ved Rønde på Djursland, Strandbakkehuset.

Hun fik leukæmi som 2-årig. Og igen som 16-årig. Derfor har hun erfaringer på egen krop og har spillet en afgørende rolle i tilblivelsen af hospicet. Når man er ung og alvorligt syg, har man brug for noget normalitet, der ikke ligner et sterilt hospital. For så følger man sig mere syg.

Et hospice er ikke nødvendigvis et sted, som man kommer for at afslutte livet, men fagfolk som sygeplejersker, læger, fysioterapeuter og pædagoger kan lindre og tage sig af det hele menneske.

'Vi har skabt noget godt'

Caroline føler, at hun manglede netop sådan et tilbud, da hun var syg. Derfor har hun brugt sine erfaringer til at fortælle arbejdsgruppen bag hospicet, hvordan man giver børn og unge nogle gode rammer, når livet er svært.

- Det ville have været rigtig rart med et sted, der var beregnet til mig. På børne- og ungeafdelingen var der fokus på det medicinske. Jeg havde brug for, at der var fokus på mig som en ung, siger hun.

Der er ikke nødvendigvis brug for bamser i massevis på et børne- og ungehospice. I hvert fald ikke for de unge.

Børne- og ungehospicet Strandbakkehuset ligger i forlængelse af Hospice Djursland for voksne. Her viser lederen af de to hospicer, Dorit Simonsen, rundt i de nye lokaler. (Foto: Frederik Orry Jensen DR)

Men det er vigtigt, at stuerne minder mere om lejligheder end hospitalsstuer. Det er vigtigt at kunne have overnattende gæster og at kunne samles i køkkenet med de andre familier, så man kan snakke om, hvad der plager en. At man er en del af et fællesskab.

- Det, der fylder mest lige nu, er, at vi faktisk har skabt noget godt, siger Caroline Klokmose, da hun ser hospicet.

Millioner i donationer

- Kan du huske, at vi snakkede meget om, at der skal være et terapirum?, spørger Dorit Simonsen, der er leder af Strandbakkehuset og Hospice Djursland.

Hun viser Caroline rundt og ind i et tomt rum, hvor terapirummet snart bliver indrettet.

I 2018 blev det besluttet, at Danmark skulle have endnu et børne- og ungehospice. Der var nemlig langt for ramte familier i Vestdanmark til landets eneste, nemlig Lukashuset i Hellerup.

Fem steder var interesserede, men valget faldt på Djursland.

I videoen her fortæller hospiceleder Dorit Simonsen om vigtigheden af at få et børne og ungehospice til Vestdanmark.

En arbejdsgruppe både med professionelle og ramte danskere som Caroline Klokmose blev nedsat, og der blev lavet en moppedreng af et program for hospicet. Der blev udstedt en arkitektkonkurrence, og 5. september 2019 kunne man fejre første spadestik.

Hospicet har plads til fire familier i hver sin selvstændige lejlighed, men der er bygget klart til seks familier. På den måde er fremtiden tænkt ind. Det har været muligt at bygge ekstra pladser, fordi hospicet har modtaget i alt 30 millioner kroner fra donationer og fondsmidler.

Caroline Klokmose er glad for at have bidraget til, at børn og unge og deres familier kan få et godt ophold på det nye hospice. 'Det, der fylder mest lige nu, er, at vi faktisk har skabt noget godt,' siger hun. (Foto: Frederik Orry Jensen)

Syv millioner kroner fra AP Møller Fonden. Syv millioner fra Ole Kirks Fond. En million kroner i en privat donation, tre millioner kroner fra hospicets støtteforening, og selv havde de tre millioner kroner. En masse andre fonde har givet mindre beløb.

En skole i Randers har samlet 52.000 kroner ind, blandt andet ved at en af pigerne har bagt kager i en uge og solgt for 10.000 kroner. Søren Kanne-Skolen på Djursland har løbet 376.000 kroner ind, og en lille fyr solgte julemærker og kom med pengene.

- Det er børn, der har tænkt på, at nogle børn og familier har det svært og vil støtte dem. Vi har fat i noget, som har betydning. Det må have en betydning for befolkningen, når de støtter op. Jeg bliver glad og ydmyg over for det, siger Dorit Simonsen.

Øverst på siden kan du tage med Caroline Klokmose på rundtur på det nye hospice.