I dag blev Thorkild Simonsen bisat: Farvel til 'kongen af Aarhus'

Både byens borgere og gamle politiske kolleger sagde et sidste farvel til den tidligere borgmester.

Tidligere borgmester i Aarhus Thorkild Simonsen bisættes fra Aarhus Domkirke, torsdag den 15. september 2022. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)

I dag klokken 13 blev den tidligere indenrigsminister og mangeårige borgmester i Aarhus Kommune, Thorkild Simonsen, bisat i Aarhus Domkirke.

900 mennesker var der plads til i domkirken, der dannede rammen om den sidste afsked med Thorkild Simonsen, der døde 4. september efter længere tids sygdom.

Mange aarhusianere var mødt op for at sige farvel, mens også politiske med- og modspillere var til stede til bisættelsen og den efterfølgende mindehøjtidelighed i Musikhuset, som Thorkild Simonsen havde ansvaret for opførelsen af som rådmand og senere kunne indvie som borgmester i 1982.

En visionær, der gav plads til andre

Fremmødet var stort på det solbeskinnede Store Torv i den by, hvor Thorkild Simonsen var borgmester fra 1982 til 1997.

En af dem, der var mødt op er partifællen Lise Hannibalsen:

- Jeg føler, at jeg vil være med til at sige farvel til ham og ønske ham en god rejse. Det er en stor mand, vi siger farvel til i dag, sagde hun inden bisættelsen.

Der blev delt salmer ud til de fremmødte aarhusianere. (Foto: Regitze Løkke)

En anden, som var med til bisættelsen er Camilla Fabricius, aarhusianer og medlem af Folketinget for Socialdemokratiet.

Hun husker Thorkild Simonsen som en klog, skarp, visionær 'no bullshit'-type.

- Han var en mand, der virkelig formåede at sætte retningen for Aarhus. For eksempel turde han lave Musikhuset, selvom befolkningen faktisk ikke synes, det var vanvittigt god ide, sagde hun.

Tidligere statsminister i Danmark, Lars Løkke Rasmussen, var også mødt op og husker tydeligt hverdagen med sin politiske konkurrent.

- Han var en, der kæmpede for det kommunale selvstyre, en vi spejlede os i. Han havde sådan et motto om at folk, der har en anden holdning end en selv jo ikke behøver at være idioter. Så han kæmpede egentlig også for, at vi der tænkte anderledes end ham fik lov at prøve vores ideer igennem.

Og netop samarbejdet med politiske modstandere har bidt sig fast i Lars Løkke Rasmussens erindring.

- Han var god at tale med, fordi han var lyttende. Altså han var en slags 'dialogkaffens barista', fra før der var noget, der hed brobyggere og dialogkaffe.

Politiske kolleger: 'Kongen af Aarhus' samlede Danmark

Den nuværende statsminister Mette Frederiksen var også til stede i domkirken og skulle senere holde tale ved mindehøjtideligheden i Musikhuset.

Hun husker den tidligere borgmester og minister som en samlende kraft i dansk politik.

Med til at bære kisten var finansminister, tidligere borgmester i Aarhus og mangeårige ven af Thorkild Simonsen, Nicolai Wammen. (Foto: Regitze Løkke)

- Det betyder meget at få lov til som formand for Socialdemokratiet at være med til at tage afsked med en af vores helt store. Jeg synes selvfølgelig, at Thorkild Simonsen skal æres. Det var ikke ham, der skabte konflikter, splittede og polariserede. Tværtimod så i alt, hvad han gjorde, forsøgte han at få Danmark fremad ved at samle os.

Hun tror, nogle af Thorkild Simonsen værdier er smittet af på den unge generation af ungdomspolitikere i partiet.

- At gøre sig umage, at passe sit arbejde, at stå tidligt op læse sine ting. Det har heldigvis sat sig spor også i den unge generation af socialdemokrater, fortalte Mette Frederiksen.

Thorkild Simonsen døde i sit hjem i Risskov i en alder af 96 år. Lars Løkke Rasmussen håber, fremtiden vil byde på flere politikere som ham:

- Han er jo samme årgang som dronning Elizabeth den 2., så han har haft lige så mange år til at trække spor efter sig, som hun har haft, og han har trukket store spor. Dronningen af Storbritannien og kongen af Aarhus. Dansk politik kunne godt bruge nogle flere personer som ham.