Morgendisen er kun lige lettet, mens Lise Lotte Flæng viser rundt i udkanten af Ørby og peger mod syd.
Her ligger en gravhøj midt på en bar mark. Det er lige deromkring, at en ny Kattegatforbindelse muligvis vil gå.
I et nyt og foreløbigt notat til Transportministeriet, som DR Østjylland har fået aktindsigt i, er antallet af mulige linjeføringer for forbindelsen mellem Østjylland og Vestsjælland barberet kraftigt ned.
Nu anbefales kun to, og de går begge direkte hen over den sydlige del af Samsø, tæt på Ørby.
- Vi kan se Brattingsborg Skov hernede. Det er den skov, vi går igennem ned til stranden og bader. Hvis vi skal under eller over en motorvej… Det dur bare ikke, siger Lise Lotte Flæng, der er medlem af en lokal modstandsforening og har skrevet en sang i kampen mod broen.
Inden for kort tid offentliggøres en samlet forundersøgelse af Kattegatforbindelsen, og herefter skal Folketinget beslutte, om der skal arbejdes videre med projektet og laves en grundigere VVM-undersøgelse.
Det vil tage cirka fire år yderligere og minimum koste et trecifret millionbeløb.
Borgmester: Øen skæres over
For Samsøs borgmester, Marcel Meijer (S), er anbefalingen om linjeføringer direkte hen over øen ’det værst tænkelige scenarie’.
- Øen bliver skåret over i to. Det betyder, at rigtig mange indbyggere på Samsø generes. Vi vil ikke kunne levere det turistprodukt, vi leverer nu, og vores succes med at få nye borgere til øen vil gå i stå, siger Marcel Meijer.
Han bevarer dog en lille portion optimisme og hænger sin hat på, at Folketinget vil ende med at konkludere, at en Kattegatforbindelse ikke hænger sammen økonomisk og udleder alt for meget CO2.
I notatet står der blandt andet, at anlægsfasen i sig selv vil udlede mindst tre millioner tons CO2, hvis der både skal bygges en vej og en jernbane. Til sammenligning vil en udvidelse af Aarhus Havn udlede 170.000 tons CO2.
- Man bliver jo nødt til at være lidt rationel og sige, at nu har vi kigget på det her projekt, og det hænger ikke sammen. Så lad os skrotte det, siger Marcel Meijer.
Jernbane kan give økonomien problemer
På Christiansborg sidder Liberal Alliances Ole Birk Olesen og følger nøje med i Kattegatforbindelsens udvikling. Som transportminister genoplivede han sammen med et borgerligt flertal projektet tilbage i 2018.
Han mener, at projektets modstandere på Samsø nu må acceptere, at der kan komme en Kattegatforbindelse.
- Det kommer nok til at ske det her. Og det kommer nok til at være via Samsø. Så de burde bruge deres kræfter på, hvor på øen den ifølge dem bør ligge, i stedet for at forhindre en forbindelse, siger Ole Birk Olesen.
Ifølge det nye notat er det i spil at slå Kattegatforbindelsens økonomi sammen med Storebæltsbroens, der giver et stort overskud.
Den tidligere transportminister vurderer dog, at der opstår nogle økonomiske problemer, hvis det besluttes at bygge en kombineret vej- og jernbaneforbindelse.
- Jernbaneforbindelsens økonomi er så dårlig, at den trækker den samlede økonomi ned. Men en ren vejforbindelse har en super god økonomi, siger Ole Birk Olesen.
Godsejer: Byg en tunnel
Lidt syd for Ørby ligger Brattingsborg Gods, hvorfra godsejer Anders Lassen driver blandt andet svineproduktion og skovdrift på mere end 20 procent af Samsøs samlede areal.
Hvis politikerne beslutter at følge anbefalingen i det nye notat, vil rigtig meget af hans jord blive påvirket.
- Men det er i og for sig ikke mig og min jord, der er afgørende. Det væsentlige er, at det er hele øen, der bliver ramt på helt anden måde, end vi bilder os ind. Det er ikke den måde, det skal gøres på, siger Anders Lassen.
Han opfatter ikke sig selv som en direkte modstander af en Kattegatforbindelse, men opfordrer politikerne til at prioritere pengene, så der kan bygges en tunnel under Samsø.
- Så slipper vi for lys- og støjforurening. Og Danmark får det, de gerne vil have, hvis det er det, de vil. De får en hurtig forbindelse mellem Aarhus og København, og vi behøver ikke destruere en hel ø, siger Anders Lassen.
Gammel arbejderby
I Ørby bor også Jean Seeberg – i hvert fald af og til, når han bruger sit fritidshus og ikke opholder sig i hjemmet i Randers. De sidste ti år har han selv gået og renoveret huset.
- Alt det har vi jo ikke lavet for at få en motorvej og en bro i baghaven. Nu er vi blevet pensionister, helbredet er ikke for godt, men nu skal vi til at nyde det. Hvordan kan man det med en motorvej i baghaven, spørger han.
Jean Seeberg er amatørhistoriker og fortæller, at Ørby er speciel, fordi det er en gammel arbejderby, der leverede arbejdskraft til Brattingsborg Gods.
DR Østjylland har forsøgt at få en kommentar fra Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), der er erklæret tilhænger af en Kattegatforbindelse. Han ønsker ikke at udtale sig, før forundersøgelsen er offentliggjort.
Formanden for Kattegatkomiteen, regionsrådsformand Anders Kühnau (S), skriver i en mail, at komitéen ikke har taget stilling til en linjeføring, og han først udtaler sig konkret om projektet, når forundersøgelsen er offentliggjort.
Men at en Kattegatbindelse vil være en gevinst for Danmark, lægger Anders Kühnau ikke skjul på i sit mailsvar:
- Den vil være en positiv gevinst for erhvervslivet, for arbejdstagerne, for kulturlivet, for turismen og for samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner og mellem sygehusene, skriver han.