Islamkritikere mødes til folkefest under politibeskyttelse

Lokale beboere opretter "Mossø for Mangfoldighed" for at brede dialogen ud

Lars Hedegaard er konferencier ved Mosbjerg Folkemøde. (© DR)

I morgen samles islam-kritiske danskere ved Mossø til en såkaldt folkefest.

Det sker under politibeskyttelse, fordi deltagerne blandt andet tæller den tidligere formand for Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard.

Bestyrelsesmedlem Kim Møller forventer, at over 200 personer vil dukke op.

- Meningen er at have en god dag, hvor man netværker på tværs af partier og organisationer, siger han.

Frygten for islam

Det fælles emne for Mosbjerg Folkemøde ved Alken vest for Skanderborg er frygten for islam, forklarer bestyrelsesmedlem Kim Møller.

- Selve organisationen tiltrækker folk, der er islamkritiske og meget kritiske over for den udvikling Danmark og Europa undergår i disse år.

Den tidligere formand for Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard, er konferencier, og han er en af grundene til, at politiet sørger for beskyttelse på mødet. Lars Hedegaard blev nemlig udsat for mordforsøg for halvandet år siden.

Årets gæstetaler er englænderen Paul Weston, der tidligere har været medlem af de højreorienterede organisationer UKIP og English Defence League. Nu er han leder af sin egen organisation, Liberty Great Britain, der bekæmper indvandring og fundamentalistisk islam.

Lokale mangler dialog

Det er tredje år i træk personerne bag folkefesten mødes ved Mossø, og det har fået en lokal gruppe beboere i Alken-området til at stifte et modsvar - kaldet Mossø For Mangfoldighed.

- Vi synes, der mangler dialog til de her fester. Vi synes, at sådan som det fremstår for os, når vi ser på deres hjemmeside og lytter til de taler, de lægger ud på You Tube, at det er en meget ensidig debat.

Det siger Mia Rünitz, der bor tre kilometer fra årets udgave af Mosbjerg Folkefest.

Sammen med omkring 30 andre beboere i Alken-området vest for Skanderborg har hun dannet Mossø For Mangfoldighed, men der bliver ikke tale om en moddemonstration, når de omkring 200 deltagere samles i morgen.

I stedet vil Mossø For Mangfoldighed forsøge at præge området resten af året.

- Altså vi forestiller os, at vi kommer til at lave fester, kulturarrangementer og debataftener, hvor alle selvfølgelig er velkomne til at ytre sig, siger Mia Rünitz.

Svært at sige naboer imod

Men det giver Kim Møller ikke meget for.

- Det er bare Enhedslisten, der mobiliserer mod deres politiske fjender. Det smiler vi lidt overbærende af, for det har jo ikke noget med os at gøre.

Mia Rünitz mener, at der er bred opbakning til initiativet mod Mosbjerg Folkefest. - Men der er dilemmaer. Altså folk er faktisk utrolig nervøse for at ytre deres holdninger mod Mosbjerg Folkefest. Det er er jo også vores naboer, og når man bor i en lille landsby ude på landet, så går det gode naboskab jo frem for alt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk