It-ekspert: Signalsystem til tog kan blive Danmarks dyreste it-skandale

Banedanmarks nye signalsystem er alt for stort og komplekst, lyder det fra it-ekspert Preben Mejer.

- Man skal starte småt og få skidtet til at virke og så bygge ud derfra, siger it-ekspert Preben Mejer. Han mener, at den truende skandale til 20 milliarder kroner kunne have været undgået. (Foto: © christian Als, Scanpix)

Danmarks hidtil dyreste it-skandale er sandsynligvis på vej.

Det mener it-ekspert Preben Mejer, der er medstifter af it-firmaet Innovation Lab i Aarhus og som var med til at starte TDC Internet op i 1994.

Det drejer sig om Banedanmarks nye signalsystem, 'Signalprogrammet', der er op til tre år forsinket og allerede har kostet 4 milliarder kroner mere end oprindelig forudsagt.

- Vi har jo en lind strøm af alt fra Amanda (Arbejdsformidlingens fejlslagne it-system, red.) til Skats inddrivningssystem og politi-systemet, som måtte opgives, så det her følger jo bare trop og kommer ind i den række her, siger Preben Mejer.

Den aarhusianske it-ekspert siger, at 'Signalprogrammet' er alt for stort og komplekst - og ingen andre lande har før os indført det i hele nationen.

Preben Mejer mener desuden, at den truende skandale til 20 milliarder kroner kunne have været undgået.

- Den generelle anbefaling for it-systemer, som kommer fra en 20 år gammel rapport, er, at man skal starte småt og få skidtet til at virke og så bygge ud derfra.

Direktør for Banedanmarks Signalprogram Jan Erik Schneider-Tilli siger, at man faktisk har nogle prøvestrækninger for at finde fejl, inden man ruller ud i stor skala.

- Hvis vi der oplever produkter, som ikke kan det, de skal ifølge kontrakten, har vi mulighed for at stoppe samarbejdet med leverandøren på det punkt, fortæller han.

Han mener ikke, at der er tale om en it-skandale, selvom systemet er blevet både forsinket og langt dyrere. Om det kan blive aktuelt at droppe hele det nye signalsystem, tør Banedanmark-direktøren ikke sige.

- Det er jeg jo ikke den rette til at svare på. Jeg er sat til at eksekvere en opgave, og det jo selvfølgelig mine ejere, politikerne, der bestemmer det i sidste ende, siger Jan Erik Schneider-Tilli.

RETTET 14.18: Det fremgik af artiklen, at Preben Mejer startede TDC Internet i 2001. Det var i 1994.