Iværksættere: Flere starter egen virksomhed

En ny lov, der giver mulighed for at oprette en virksomhed for kun en krone, får flere til at blive selvstændige.

En stigende iværksætterlyst er tegn på, at der er ved at komme gang i hjulene igen. Det mener direktøren for Væksthus Midtjylland. (Foto: © vinzstudio, Iris)

Der er stor lyst blandt østjyder til selv at starte en virksomhed.

Knap 4700 nye virksomheder er sprunget frem af den østjyske muld det sidste år - og det er næsten 1000 flere end året før.

En af de nye selvstændige er Rune Wiik Kristensen fra Hinnerup.

- Det har været helt vildt. Nu har vi så haft relativt stor succes, men det har da bestemt også været voldsomt hårdt, siger han.

Realisering af drømmen

Han oprettede i januar to selvstændige virksomheder inden for salg og udvikling af medicin til at spore kræftsygdomme.

- Det var først og fremmest ønsket om selv at komme til at bestemme og samtidig også en måde at kunne realisere de drømme og visioner, jeg havde, siger han.

Rune Wiik Kristensen er en del at en stigende tendens. Det seneste år er der startet 4690 nye virksomheder i Østjylland. Det er en stigning på 25 procent i forhold til sidste år. Det glæder direktør i Væksthus Midtjylland, Erik Krarup, at iværksætterlysten blomstrer.

- Det er da vældig positivt. Vi tager det som et udtryk for, at der er kommet god gang i hjulene igen, siger han.

I gang med kun en krone på lommen

En af årsagerne til stigningen i antallet af nye virksomheder er muligheden for at starte et iværksætterselsskab med kun en krone på lommen. Loven trådte i kraft i januar 2014, og cirka hver tredje nystartede virksomhed var i år et iværksætterselsskab.

- Det er en god mulighed for at komme i gang hurtigt med den virksomhed, man har haft i tankerne. Det er nemmere at komme i gang, end hvis man etablerer en traditionel virksomhed, siger Erik Krarup.

Som landet ligger i øjeblikket, så gælder det for cirka halvdelen af de nystartede, at de drejer nøglen igen inden for fem år.