Jannie frygtede juleaften i forældrenes alkoholtåge: 'Man vidste jo godt, hvordan dagen endte'

Alkoholrådgivning forudser, at coronajul bliver ekstra svær for misbrugeres børn.

Som barn i en familie med alkoholmisbrug, vidste Jannie Madsen, at julestemningen hurtigt ville blive smadret. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Mange børn begynder at tænke på juleaften flere måneder i forvejen. Det gjorde Jannie Madsen også, da hun var barn.

- Jeg frygtede julen enormt meget.

For Jannie Madsen delte ikke forventningens glæde til højtiden, der er indbegrebet af hygge og familietid.

Den 29-årige kvinde fra Hornslet voksede nemlig op som barn af misbrugere, og hun ved, hvad december kan betyde for børn i familier, der er ramt af misbrug.

- Når jeg mødte min søsters blik, så vidste vi jo godt, hvad det handlede om. At man var mega-ked af det, frustreret og skuffet, siger Jannie Madsen om sin barndoms juleaftener. (© PRIVATFOTO)

- Det startede allerede et par måneder før den her aften, der skulle være hjerternes fest og hygge hele vejen igennem… Det vidste jeg bare, at min familie ikke kunne leve op til.

For julen var ikke Mariah Carey i radioen, duften af appelsiner og småkagedåser propfyldt med brunkager. Hvis man er barn af misbrugere, er højtiden mest af alt forbundet med svigt.

Mor blev hurtigt fuld

Selvom forældrene forsøgte sig med at bage julesmåkager, blev de sjældent taget frem, når den 24. endelig kom. For når den første vin blev åbnet, forsvandt julehyggen.

- Man vidste jo godt, hvordan dagen endte. Ofte blev min mor så påvirket, at hun ikke en gang kunne sige ’tak for gaverne’. Hun gik bare i seng, fortæller Jannie Madsen.

- Så sad vi andre tilbage og turde ikke sige noget. Men når jeg mødte min søsters blik, så vidste vi jo godt, hvad det handlede om. At man var mega-ked af det, frustreret og skuffet, fortæller hun.

Men det var et tabu at tale om det. Ingen ville gøre moderen ked af det.

- Det var, som om der var en stor lyserød elefant, som var en del af selskabet hele juleaftensdag og dagen efter. Men man måtte bare ikke snakke om den elefant, selvom alle kunne se, at den stod og blinkede…

Bange for at ødelægge juleaften

Jannie Madsen ville gerne snakke med forældrene om, at det gjorde hende ked af det, men det var ikke så nemt. Hvad skulle hun sige?

- Hvorfor står du og drikker rødvin inde i skabet og nærmest gemmer dig? Jeg ved jo godt, hvad du laver. Men det turde jeg ikke sige, for jeg var så bange for at ødelægge aftenen. Men det, der er så tragikomisk, er jo, at det var dem, der ødelagde aftenen.

Det er en normal reaktion, når man vokser op i en familie med misbrug, siger Dorthe Wirring, som er behandler hos BRUS, en misbrugshotline henvendt til børn og unge op til 24 år.

Børnene føler tit, det er deres skyld, at forældrene drikker, siger hun.

- De føler sig svigtet, når forældrene vælger alkohol frem for dem. Og så bliver der et omvendt forældreansvar, hvor børnene bliver de voksne derhjemme, der tager sig af de praktiske ting, som forældre ikke kan.

Frirum forsvundet i coronatiden

Ofte bliver skole og fritidstilbud et frirum for børnene, hvor de kan komme væk fra det, der er svært derhjemme. Sådan var det også for Jannie Madsen.

- Det havde været som et fangenskab, hvis jeg skulle være hjemme hele tiden. Jeg brugte meget mine fritidsinteresser og det at tage hjem til venner som frirum, fortæller hun.

Men fordi skoler og fritidstilbud har været lukket, og alle børn igen er blevet sendt hjem fra skole, har børn af misbrugere ikke haft den mulighed i lange perioder i år.

Derfor er det ekstra hårdt at være barn i en misbrugsfamilie, mener Dorthe Wirring fra BRUS, der har fået rekordmange henvendelser i år.

- Så er børnene tvunget til at være hjemme der, hvor alkoholen er til stede. Det gør, at de føler sig mere fanget og isoleret end ellers.

Jannie Madsen føler med de børn, der sidder hjemme hos forældre med misbrug. Hun frygter for, hvordan hun selv ville have reageret, hvis hun var blevet sendt hjem fra skole i sjette klasse.

- Du er i det i flere timer. Du skal passe mere på. Og du får måske et større ansvar for dine søskende, fordi den drikkende forælder også er sendt hjem fra arbejde. Jeg ville bestemt ikke synes, at det var rart, hvis det var mig.