Jesper fik ophævet båndet til adoptivforældrene: Jeg var fri

Mellem 20-30 adoptioner ophæves årligt, viser tal fra Ankestyrelsen.

(Foto: Collage: Mads Rafte Hein)

OPDATERET 18/5-2018: I den tidligere udgave af artiklen blev udviklingen af internationale adoptioner også beskrevet. Det gav anledning til at tro, at der kunne være en sammenhæng mellem internationale adoptioner og antal ophævelser af adoptioner. Det er derfor nu fjernet.

Det kan være kompliceret at få et lykkeligt match mellem de forældre, der vælger den løsning og deres adoptivbarn. I hvert fald får 20-30 mennesker i gennemsnit hvert år ophævet deres adoption.

Sidste år brød 26 forældre og børn deres adoptivforhold. Det viser tal fra Ankestyrelsen. Heraf er langt de fleste nationale adoptioner.

En af dem, som har bedt om at få ophævet sin adoption er Jesper Park van der Schaft fra Aarhus. I 2014 brød han ligesom 40 andre med sine adoptivforældre efter skænderier i julen 2008.

- Vi havde et skænderi juleaften, og så skrev vi lidt frem og tilbage, og jeg skrev og spurgte dem på e-mail, hvorfor de havde fået mig, hvis de ikke kunne klare mig, og så fik jeg den ubehagelige mail tilbage, at deres kærlighed til mig blev slidt op, fortæller han.

Jesper Park van der Schaft blev adopteret fra Korea som tre-årig for 45 år siden. Han var hjerneskadet fra fødslen og dermed fysisk handicappet - og med årene er der også kommet psykisk sygdom til.

Ordene om, at kærligheden var slidt op var hårde for ham.

- Jeg tror nok, jeg begyndte at tudbrøle, og jeg var helt chokeret. Det er jeg stadig i dag. Da jeg fik de ord at vide, var det, jeg sagde: 'Jeg skal overhovedet ikke have noget med jer at gøre', siger han.

Ville hellere have levet som gadebarn

Antallet af adoptioner er i stærk tilbagegang. Tilbage i 2009 kom 497 udenlandske børn til Danmark, men sidste år var det tal faldet til 79 børn.

Jesper Park van der Schaft mener ikke, det nødvendigvis er skidt, for ifølge ham var barndommen i det missionske hjem og forholdet mellem ham og hans tidligere forældre så anstrengt, at han hellere ville have været fri.

- Når man kommer til nogle forældre, tror jeg, man som to-tre-årig forventer at få kærlighed. Det fik jeg så ikke. Derfor vil jeg hellere have levet som gadebarn. Det lyder frygteligt. Men det er min holdning, siger han.

Han erkender, at han også har sin andel i problemerne.

- Jeg har ikke været Guds bedste barn. Jeg stjal og løj, og de var heller ikke Guds bedste forældre. Kemien var der bare ikke, lyder det.

Ophævelse af adoption var en personlig sejr

Først i 2011 blev han opmærksom på, at ophævelse af adoptionen overhovedet var en mulighed.

- Og i dag har jeg fortrudt, at det tog mig så lang tid, siger han.

Men der skulle gå tre år mere, inden han i 2014 tog den endelige beslutning. Forældrene var med på at ophæve adoptionen, og det tog kun tre uger at få ansøgningen behandlet i Ankestyrelsen.

I dag er alle bånd til de tidligere adoptivforældre kappet.

- Det har nok været den største sejr for mig nogensinde at blive fri, siger han.

FacebookTwitter