Jette får et chok, da hun hører, hvad hun skal betale for parkering fremover

I nat blev byrådet i Aarhus Kommune enige om, at prisen på beboerlicens til parkering i det centrale Aarhus skal stige fra 500 kroner om året til 2500 kroner fra næste år.

Det bliver dyrere at parkere bilen i det centrale Aarhus, hvis man har en beboerlicens.

Det står klart, efter et flertal i Aarhus Byråd natten til fredag indgik en aftale om Aarhus Kommunens budget for de kommende fire år.

Det kommer noget bag på pensionist og beboer i Øgadekvarteret i Aarhus Jette Frovin Jensen.

- Det er løgn. Det er jo fuldstændig horribelt, for der er jo ikke engang pladser nok, siger Jette Frovin Jensen.

De øgede priser på beboerparkering skal være med til at mindste den trafikale trængsel i byen og bidrage til at gøre Aarhus Kommune mere klimavenlig, men Jette Frovin Jensen synes, at prisstigningen er alt for høj.

- Jeg ved godt, at bilerne skal ud af byen, men det er for dyrt. Jeg kan blive nødt til det, hvis jeg vil beholde bilen. Men det her kan blive enden på det, siger hun.

'Vi skal lige overveje, hvad vi gør nu'

Frederik Rungby bor også i Øgadekvarteret i det centrale Aarhus, og han er også noget overrasket over den femdobbelte prisstigning.

- Umiddelbart lyder det voldsomt. Vi har været vant til 500 kroner om året i lang tid, og det har vi været rigtig glade for, siger han.

Men selvom Frederik Rungby godt forstår, at prisstigningerne skal bidrage til kommunens samlede CO2-regnskab og få flere biler ud af byen, så kommer det til at ramme familien.

- Vi har brug for en bil. Vi ligger og pendler på arbejde begge to. Vi støtter selvfølgelig alt det her med CO2, men vi skal lige overveje, hvad vi gør nu, siger Frederik Rungby.

Frederik Rungby synes, den nye parkeringstakst lyder voldsom. Prisstigningerne gør, at han og familien må overveje, hvad de gør nu. (Foto: © Emil August Prehn)

Jens Dalgaard er pensionist og bor på Frederiksbjerg i Aarhus. Han er heller ikke tilfreds med de nye parkeringspriser.

Det lyder grotesk, det er en voldsom stigning, siger han.

Med den nye stigning mener Jens Dalgaard, at bilerne presses ud af byen.

- Men det er jo deres politik her i byen, siger han.

Jens Dalgaard bor på Frederiksbjerg i Aarhus, og har beboerlicens til at have en bil holdende. Han synes, den nye pris er grotesk.

Udvandrede fra forhandlingerne

Selvom 29 ud af 31 byrådsmedlemmer har givet håndslag på budgetaftalen, så afføder de stigende priser på beboerparkering stadig kritiske ryster.

- Jeg tror, vi alle sammen er enige om, at parkeringsafgiften skal stige lidt til os, der bor i byen og har en bil. Men 500 procent, det er simpelthen at skrue alt, alt for meget.

Sådan lyder det fra medlem af Aarhus byråd, Henrik Arens, som udvandrede fra forhandlingerne kort før midnat i går.

Én af tankerne bag en dyrere beboerparkering er dels at gøre det mere attraktivt at skifte til elbil, som kun koster 500 kroner i årlig beboerparkering, og dels at lokke flere borgere over på cykel og i offentlig transport.

Men her tror Henrik Arens ikke, at en stigning på 2000 kroner kommer til at rykke meget.

- Jeg tror ikke, at en besparelse på 2000 kroner gør, at man får råd til en ny elbil, frem for hvad man kører i i dag.

Henrik Arens så hellere, at man havde nøjes med en væsentlige lavere stigning i prisen på beboerparkering.

- Jeg kunne sagtens have set, at man skulle betale 1000 eller 1500 kroner for en beboerlicens, og der snakker vi en 50 eller 100 procent stigning alligevel.