Jøder i Aarhus er utrygge efter skyderier

Dansk-Israelsk Forening vil nu drøfte ekstra sikkerhed ved arrangementer.

Masser af mennesker lægger blomster foran synagogen i København, hvor en ung mand blev dræbt i weekenden. Jøder i Aarhus er også utrygge efter weekendens attentater i hovedstaden. (© Scanpix)

Det er utrygt at være jøde i Aarhus, og frygten er blevet skærpet efter weekendens  begivenheder.

Det siger formanden for Dansk-Israelsk Forening i Aarhus, Leni Maja Kristensen, efter weekendens skyderier i København, hvor en 37-årig jødisk mand blev skudt, da han stod vagt foran en synagoge i København.

- Mine tanker går jo først og fremmest til den unge mand, der stod vagt ubevæbnet. Han har ikke haft en chance, siger Leni Maja Kristensen.

- Jeg kan ikke forstå det had. Jeg kan ikke forstå, at nogen kan slå et menneske ihjel, der går og passer et frivilligt arbejde, siger hun.

Aftale med PET

Leni Maja Kristensen siger, at det kræver særlige sikkerhedsforanstaltninger, når jøderne mødes i Aarhus.

- Vi har en aftale med politiet og PET om, at de får en orientering om, hvornår vi holder møder. Her i Østjylland har vi heldigvis ikke oplevet noget, men vi har altid været klar over, at truslen er der. Der er desværre en ret stor antisemitisme, siger Leni Maja Kristensen.

Leni Maja Kristensen har dog kun selv været udsat for antisemitisme en enkelt gang.

Blev kaldt for jødekælling

- Det var i Vibycentret, hvor to knejter beskyldte mig for at være en beskidt jødekælling, fordi de kunne se, at jeg bar en davidstjerne, siger hun.

- Men jeg har veninder og venner, og de har børn, som er blevet udsat for meget grimme ting. De får blandt andet frygtelige hademails, siger Leni Maja Kristensen.

I Dansk-Israelsk Forening i Aarhus vil bestyrelsen nu drøfte, om sikkerheden skal skærpes, når foreningen afholder arrangementer.

- Både jeg og de andre i vores forening gør os vores tanker. Kan sådan noget også ske i Aarhus? De foredrag, vi har, er åbne foredrag. De bliver annoceret i aviserne. Folk kan bare komme, funderer Leni Maja Kristensen.