Jørgen fra Ebeltoft fandt en helt ny svamp: ’Det er stort at få at vide’

Svampen blev fundet i Nationalpark Mols Bjerge og er aldrig før set i Danmark.

Jørgen Christiansen har altid sin svampebog med i skoven.

Halvandet år tog det at identificere den nye svamp, Postia undosa, som blev fundet i Hestehaveskov på Djursland.

Men nu skulle den være god nok.

Den hvide svamp har aldrig tidligere været set i Danmark, og derfor kan den nu skrives ind i det store, danske svampeatlas.

Finderen af svampen er Jørgen Christensen, som er frivillig i Nationalpark Mols Bjerge.

- Det er stort at få at vide, at den er ny. Og det har været sjovt at følge hele processen, hvor den skulle bestemmes, siger han.

Han gik en tur i skoven for halvandet år siden for at kigge på svampe, og de fleste af dem kunne han godt genkende.

- Men lige den her kunne jeg ikke bestemme. Derfor lagde jeg et billede af den ind på et online svampeatlas i kategorien ’ubestemt’. Derfra gik der ikke længe, før jeg fik besked på, at den var interessant, forklarer Jørgen Christensen.

Skulle bedømmes to gange

Men selvom der hurtigt blev givet besked om, at der var tale om et interessant fund, så var det ikke lige til at finde ud af, at der var tale om Postia undosa.

Det måtte dobbelttjekkes af to eksperter, før det endegyldigt kunne konkluderes, at der var tale om den sjældne svamp, der kategoriseres som en hvid kødporesvamp.

Sådan ser den nye svamp ud. Jørgen Christiansen har ikke set den, siden han fandt to eksemplarer af den for halvandet år siden. (Foto: Jørgen Christiansen)

Og faktisk er det lidt af et tilfælde, at svampen overhovedet blev mistænkeliggjort af Jørgen Christiansen.

For han har nemlig ikke altid været svampejæger.

Jørgen Christiansen kan efterhånden genkende de fleste svampe. Her har han fundet svampen Nedsunket Kulbær i Hestehaveskoven. (Foto: Dagmar Østergaard)

Det blev han først lokket til for to år siden af Jens Reddersen, der som natur- og projektmedarbejder står for de frivillige i Nationalpark Mols Bjerge.

- Jørgen var umanerlig god til blomster, så jeg trængte til, at vi kom lidt på samme bølgelængde. Men jeg havde godt nok ikke forventet, at han på bare to år ville blive så god til at kigge på svampe, at han ville overhale mig på den måde, siger han med et grin.

Svampen er siden den første opdagelse blevet fundet to steder i Hestehaveskov, men den er fortsat så sjælden, at det ikke lykkedes Jørgen Christiansen og P4 Østjyllands reporter at finde svampen torsdag morgen.

Sidste år blev der fundet omkring 15 nye svampearter i Danmark.

Postia undosa er den første kødporesvamp i Danmark, og derfor har den endnu til gode at få et dansk navn.

Her er svampen fundet.
Her er svampen fundet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter