Jordemødre dropper fødegangen: Bedre arbejdstider og mere tid med familien lokker

Over hundrede jordemødre har de seneste år skiftet fødegangen ud med arbejdet i en lægepraksis.

I en lægepraksis kan Kirsten Hedegaard Nielsen følge familierne i længere tid, end når hun er jordemoder på en fødegang.

Det handler om familievenlige arbejdstider og muligheden for at følge den gravide både før og efter fødslen.

Jordemoder Kirsten Hedegaard Nielsen har skåret ned på arbejdet med at tage imod nyfødte babyer, og er som den første jordemoder blevet ansat i lægepraksis hos Familielægerne i Skanderborg.

- Det er ikke kun fødslen, jeg brænder for som jordemoder. Jeg synes også, at graviditeten, barselsperioden og det lille nyfødte barn er rigtig interessant, siger hun om beslutningen.

Hun tager sig af de gravide, der skal til undersøgelse hos den praktiserende læge, forebyggende celleskrabsprøve, børneundersøgelser og præventionsundersøgelser.

Giver lægen tid til andre opgaver

Jordemoderen har været i lægehuset siden september, og her er hendes kompetencer en stor aflastning for læge Rasmus Christoffersen.

- Vi var nødt til at frigive noget lægetid, og vi kunne se, at en jordemoder kunne hjælpe med nogle rutinemæssige opgaver, siger han.

Det er tiden til både de vordende forældre, de nystiftede babyer og jordemødrenes egne familier, der trækker, siger formand for Jordemoderforeningen Lilian Bondo.

- Arbejdet i en lægepraksis er rigtig spændende for de jordemødre, som især lægger vægt på at følge familierne og have en større bredde i deres sundhedsfaglige indsats. Man skal heller ikke se bort fra, at arbejdet i lægepraksis er lidt mere familievenligt, end det er at være i tredøgnsskift hele ugen rundt, siger hun.

Plads til flere

Det er så populært, at den private lægepraksis nu er jordemødrenes næststørste ansættelsesområde. Over hundrede jordemødre har de seneste år fået job hos en praktiserende læge.

Lilian Bondo forudser, at markedet langt fra er mættet endnu.

- Hvis den almene praksis får den udvikling, den gerne vil, og den økonomi, den gerne vil have til ansættelser, så kan jeg slet ikke se en hindring i, at der kan komme væsentlig flere jordemødre ud, siger hun.

Kirsten Hedegaard Nielsen arbejder på fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital to dage om ugen og er tre dage i lægehuset, og sådan håber hun, at det fortsætter.

- Kombinationen af vagter på fødegangen og arbejdet i lægepraksis er helt perfekt for mig, siger hun.

Facebook
Twitter