Juleaften er den dag på året med flest hjerteanfald: Vær opmærksom på disse fem ting

Et registerstudie fra Sverige viser, at der juleaften er 37 procent flere hjerteanfald end gennemsnittet.

Rettelse 27.12: Det fremgik ikke tidligere tydeligt i overskriften og artiklen, at der er fem ting, du skal være opmærksom på. Det er rettet nu.

Julen er som bekendt hjerternes fest. Men det er også højsæson for hjerteanfald.

Faktisk er juleaften klokken 22 et kritisk tidspunkt. For lige præcis på dét tidspunkt, stiger risikoen for at få et hjerteanfald, viser et nyt svensk studie, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal.

Den 24. december er den dag på året, hvor svenske forskere observerede den højeste forekomst af hjerteanfald med 37 procent flere end gennemsnittet.

Og undersøgelsen, der bygger på svenske sundhedsregistre, holder vand, mener Hans Erik Bøtker, der er klinisk professor ved Aarhus Universitetshospital.

- Registerstudier er temmelig robuste, når det gælder om at beskrive virkeligheden, siger han.

Det er ellers højst usædvanligt, at der er en højere risiko for hjerteanfald om aftenen, da risikoen normalt er størst om morgenen. Derfor tyder det på, at juleaften altså er en helt særlig dag, fortæller Hans Erik Bøtker.

- Det er helt usædvanligt og noget af det, man ikke kan give en forklaring på. Derfor må man jo antage, at der er nogle andre forhold, der spiller ind netop juleaften, siger han.

Studiet viser ikke hvorfor

Studiet kan ikke vise, hvad de forhold er, men Hans Erik Bøtker fortæller, at de generelle erfaringer viser, at det kan hænge sammen med, at det er en særligt følelsesladet dag.

- Det kan være følelsesmæssige påvirkninger, der udløser et hjerteanfald. Det kender vi fra andre sammenhænge som store sportslige begivenheder eller eksempelvis jordskælv, siger han.

Men også den fede julemad kan spille en rolle, vurderer han.

Undersøgelsen viste også, at det var fortrinsvist mennesker over 75 år, der var i risikogruppen sammen med mennesker, som havde hjertesygdomme i forvejen eller andre sygdomme som eksempelvis sukkersyge.

Vær opmærksom på disse fem ting

Hans Erik Bøtker peger på, at man skal holde ekstra øje med især sine ældre familiemedlemmer og være opmærksom på disse fem ting juleaften:

 1. 1

  Brystsmerter

 2. 2

  Almen utilpashed

 3. 3

  Kvalme og eventuel opkastning

 4. 4

  Nær-besvimelse

 5. 5

  Lad være med at vente med at blive behandlet

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk