Kæmpe fald i almindelig influenza: 'Tiltagenes effekt overrasker'

Der er sket en nedgang på 70 procent i tilfældene af almindelig influenza.

(Foto: © Mette Ehlers, dr)

Regeringens mange tiltag og sundhedsmyndighedernes mange råd for at holde coronavirus stangen virker ikke kun på corona.

For antallet af påviste syge med helt almindelig influenza A og B er styrtdykket herhjemme på bare to uger, viser nye tal fra Statens Serum Institut.

Faktisk er der sket et fald på 70 procent.

- Det er meget usædvanligt at se så kraftigt et fald i antallet af influenzapatienter og positive influenzaprøver på så kort tid. Normalt aftager influenzaen mere gradvist i løbet af forårsperioden, siger afdelingslæge Lasse Vestergaard fra Statens Serum Institut, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, til DR Nyheder.

Selvom det var forventeligt, at de mange tiltag og restriktioner ville have en gavnlig effekt på spredningen af andre smitsomme sygdomme som netop influenza og andre luftvejsinfektioner, overrasker det store tal afdelingslægen.

- Effektens store omfang og hurtighed er alligevel lidt overraskende, siger Lasse Vestergaard.

I alt fik 260 personer i uge 12 påvist influenza, mens det samme tal i uge 11 lå på 884 personer.

Samtidig har antallet af prøver, der er blevet undersøgt for influenza, ligget stabilt på cirka 4.000 prøver per uge.

Stort fald i indlagte børn med infektion

Det er dog ikke kun i tallene, at nedgangen i den almindelige influenza kan ses.

Ude blandt landets infektionslæger for både børn og voksne oplever man, hvordan der under coronakrisen er sket et stort fald i henvendelser og indlæggelser for flere andre infektionssygdomme.

Overlæge på Aarhus Universitetshospitals børneafdeling Mette Holm fortæller, at der indlægges færre med en akut infektion. Det gælder både for børn med symptomer på Covid-19 men også for eksempelvis influenza og RS-virus.

- Lige nu ser vi helt overraskende, at der er aftagende antal børn og unge i vores akutafdeling. For cirka en uge siden havde vi omkring 50 gennem vores akutmodtagelse dagligt, ser vi nu 25, siger hun.

Tendensen er den samme på Odense Universitetshospital, mens de på Hvidovre Hospital ser under halvdelen af de børn, de plejer.

Hvorfor faldet har været så markant, kan lægerne ikke sige med sikkerhed, men overlæge Mette Holm har et bud på en forklaring.

- Der har været nogle tiltag, som har været drastiske herhjemme, hvor børn er hjemme fra skoler og daginstitutioner, så på den måde er der et mindre smittepres på børnene. Og så tænker jeg også, der er et større fokus på håndhygiejne i familierne, siger hun.

Hun understreger, at det dog er usikkert, hvor mange børn der rent faktisk lider af Covid-19, da kun de sværeste tilfælde indtil nu er blevet testet.

Her ses de nationale overvågningstal fra Statens Serum Institut, der viser udviklingen i influenza-ramte.

Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, kan mærke, at færre senge optages af personer, der er ramt af influenza og flere andre infektioner.

- Der er væsentligt færre af de infektioner, vi sædvanligvis ser, og en af grundene kunne jo være, at de faktisk smitter på samme måde som coronavirus. Så det, at vi alle sammen beskytter os mod corona, har faktisk en afledt positiv effekt på de infektioner, vi sædvanligvis ser år efter år, fortæller han.

For tidligt at sige noget om corona-udvikling

Statens Serum Institut vurderer, at tiltagene mod coronavirus ikke står alene.

Helt generelt har det været en mild influenzasæson; den er startet sent, vinteren har været mild, og der er god vaccinedækning.

Det i sig selv er en kæmpe fordel, påpeger Statens Serum Institut, for nogle år har influenzasæsonen strakt sig ind både i marts og april.

Hvorvidt vi herhjemme vil se samme udvikling i antallet af smittede med coronavirus, vil man hos Statens Serum Institut dog ikke sige noget om endnu.

- Det er endnu for tidligt at sige, hvor stor effekten af tiltagene vil være over for spredningen af Covid-19. Men vi har da lov til at være fortrøstningsfulde, siger Lasse Vestergaard fra Statens Serum Institut.