Kæmpe rovfugl vender stærkt tilbage til Danmark

Med et vingefang på halvanden meter er den røde glente én af Danmarks største rovfugle. I januar blev der spottet et rekord-antal.

Den røde glente er kendetegnet ved sin lange, kløftede hale og rustrøde farve på kroppen (arkiv). (Foto: John Larsen/DOF)

Nu er der godt nyt til fugle- og naturelskere.

Denne vinter har der nemlig været flere røde glenter end nogensinde herhjemme. På landsplan har Dansk Ornitologisk Forening talt 306 glenter i januar.

Østjylland er den landsdel, hvor der er flest. I Sydøstjylland blev der tal 124 fugle, mens der i Dansk Ornitologisk Forening Østjylland blev talt 69.

Den store rovfugl har været helt udryddet herhjemme, men nu er bestanden i fremgang, siger Kim Skelmose, som er medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Ornitologisk Forening.

- Der er nogle rigtigt gode forhold her til Danmark til den røde glente, og så har der været en holdningsændring, så vi beskytter den i stedet for at være efter den. I stedet for at se dem som skadedyr, bliver vi fascineret af dem, forklarer han.

Med sin størrelse på omkring 60 cm og vingefang på 145-165 cm er den røde glente større end musvågen. Den er kendetegnet ved sin lange, kløftede hale og rustrøde krop.

Den kan blandt andet opleves på Djursland, hvor der kan opleves flokke af den røde fugl.

- Den er fantastisk flot og at se så mange på én gang, er fantastisk. Djursland er blevet et rigtig godt sted for de røde glenter. Vi har nogle overnatningssteder, hvor vi ved, at de går til ro om aftenen, siger han.