Kammeradvokat om skandaleramt forvaltning: Aarhus Kommune bør betale erstatning til fyrede medarbejdere

Fire fyrede bør få erstatning, mens ni andre fyrede bør have en undskyldning, anbefaler Kammeradvokaten efter undersøgelse.

Jesper Haahr Mortensen er utilfreds med udsigten til en erstatning på 25.000 kroner, efter han mistede sit job i Aarhus Kommunes teknik- og miljøforvaltning. Det lægger en advokatundersøgelse op til, men han vil nu tage kommunen i retten. (© (Privatfoto))

Fire tidligere ansatte i Aarhus Kommune har fået så dårlig behandling af kommunen, at de skal have en erstatning.

Ni andre fyrede må nøjes med en undskyldning.

Det er nogle af konklusionerne i en undersøgelse, som Aarhus Kommune offentliggjorde i dag af 21 personalesager.

Rapporten taler blandt andet om at "enkelte sager er udtryk for grov tilsidesættelse af de værdier, kommunen ellers bekender sig til". Den taler også om "usagligt pres" for at få ansatte til at forlade arbejdspladsen.

Undersøgelsen er lavet af statens advokat, Kammeradvokaten, og advokatundersøgelsen skulle vise, om 21 tidligere ansatte skal have erstatning for uberettiget fyring fra teknisk forvaltning i Aarhus Kommune.

Tre chefer er fyret

Undersøgelsen er en udløber af sagen om en tidligere afdelingschef i teknik- og miljøforvaltningen. Aarhus Kommune har meldt ham til politiet for korruption, men inden den sag kom frem, mistede mange ansatte deres arbejde efter konflikter med chefen.

I alt er tre chefer i teknisk forvaltning blevet fyret i kølvandet på sagen.

Nu er 21 fyringer blevet undersøgt, og Jesper Haahr Mortensen er en af de få, der får et kontant beløb på 25.000 kroner som et plaster på såret, efter han mistede sit job.

- Jeg er chokeret over deres afgørelse. Nu skal jeg lige sunde mig, men det får i hvert fald et retligt efterspil for mit vedkommende, siger Jesper Haahr Mortensen, der var ansat i Natur- og Vejservice, før chefen blev afskediget og politianmeldt.

- Jeg ser det som et stykke bestillingsarbejde. Kammeradvokaten har valgt én side i den her sag, siger han.

Vil have svar i retten

Jesper Haahr Mortensen mener, at han har dokumentation for, at der er blevet talt usandt over for Kammeradvokatens udspørgere. Og det ønsker han at afprøve i en retssag.

- Hvis nu det havde været en retssag, så havde det jo været under strafansvar at lyve, siger han.

Teknik-rådmand Bünyamin Simsek (V) tager til efterretning, at undersøgelsen peger på, at nogle medarbejdere bør have en erstatning og andre en undskyldning. Og han ønsker at følge Kammeradvokatens anbefaling.

- Rapportens konklusion er alvorlig, siger han.

Rådmand klar til indskærpelser

Bünyamin Simsek vil nu granske rapporten, og han vil se på, om de medarbejdere, der fortsat er ansat i kommunen, og som har haft med afskedigelsessagerne at gøre, skal have indskærpelser.

- Vi må se på, om der er grundlag for, at vi som arbejdsgivere skal foretage os yderligere. Om der skal ske en indskærpelse, om det skal have en konsekvens, siger han.

Bünyamin Simsek beklager de forhold, rapporten beskriver.

- Jeg har ikke oplevelsen af, at det her stadig foregår. Men det er helt klart, at der er foregået ting, der ikke lever op til Aarhus Kommunes værdisæt. Vi ønsker at være en ordentlig arbejdsplads, hvor der ikke foregår mobning, og hvor vi behandler vores medarbejdere ordentligt - uanset hvilket niveau, de befinder sig på.

Facebook
Twitter