Karakterfrie elever scorer højt i årsprøver

Gode erfaringer på østjysk gymnasium med at droppe det traditionelle system.

Karakterer kommer til at skygge for alt andet, mener rektor i Odder. (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Slut med karakterer, der skygger for alt andet.

Erfaringerne med en karakterfri klasse på Odder Gymnasium er så gode, at flere klasser nu vil gentage succesen.

Forsøgsklassen i Odder har kørt et år, uden at eleverne fik karakterer i det daglige. Men i slutningen af året kom regnskabets time.

Præcis som alle andre skulle eleverne i forsøgsklassen testes med årsprøver, og det klarede de flot. Klassen endte med at få et snit på 8,1 i mundtlig matematik, hvor resten af landets klasser i gennemsnit fik 7,2.

Ideen breder sig

I år har det østjyske gymnasium fået endnu en karakterfri klasse, og fem andre gymnasier er også gået i gang.

- Jeg er begyndt at droppe karaktererne også på nogle af mine andre hold, for jeg synes, det gør noget godt ved mine forberedelser og min tilgang til eleverne, at det ikke hele tiden er karaktererne, der er i fokus, siger teamlærer Heidi Andersen, der er tovholder på projektet i Odder.

Sofie Uhrenholdt er elev i den karakterfrie klasse. Hun fortæller, at det var svært i starten, fordi man ikke anede, hvilket niveau man lå på:

- Nu er man gået lidt væk fra at tænke over, hvor man ligger på karakterskalaen. Det er kommet til at handle mere om indlæringen end om præstationen, mener hun.

Rektor: Store ulemper ved karakterer

Rektor Lars Bluhme tror på endnu flere karakterfrie klasser fremover:

- Der er store ulemper ved karaktersystemet. I de senere år har vi set nogle elevtyper, som brækker sammen, fordi deres ambitioner er for store. Karaktererne skygger for alt andet, siger rektoren.