Kattepine: 500.000 herreløse katte strejfer løs i Danmark

Antallet af herreløse katte er alarmerende højt. Vi må tage ansvar, lyder det fra dyreværn over hele landet.

Kattekillinger er søde, så længe de er små. Desværre bliver de ofte smidt på porten, når de bliver større. (Foto: Thomas Askjær © DR Bornholm)

Antallet af herreløse katte i Danmark er næsten på niveau med antallet af ejerkatte.

Dyreværnsorganisationer anslår, at 500.000 herreløse katte strejfer rundt uden nogen ejer at komme hjem til.

Derfor går dyreværnsforeninger landet over sammen om at skabe fokus på det store katteproblem med kampagnen 'Danmark svigter kattene'.

Kattesommer og smid væk-killinger

Internatbestyrer hos Dansk Dyreværn Århus, Anne Trane, forklarer, at en af årsagerne til de mange katte er, at katte-ejere ikke steriliserer dyrene.

- Folk synes, det er hyggeligt at have killinger, men så bliver de større, og så kan de ikke komme af med dem og så ender de i papkasser rundt omkring, siger Anne Trane.

På den måde kommer der hele tiden flere og flere herreløse katte.

Milde temperaturer spiller også ind på antallet af katte.

- Sådan et fantastisk forår og sommer gør, at en ikke-neutraliseret kat kan få 2-3 kuld på en sæson. Det bliver jo til rigtig mange killinger, og hvem skal så adoptere dem, spørger hun.

Ejerne skal tage ansvar

Dansk dyreværn Århus tager imod herreløse katte og prøver at finde et hjem til dem. Lige nu har de 89 indleverede katte boende, men der kommer hele tiden flere.

- Vi har haft et kæmpe problem over sommeren med at rumme de her katte. Men gud ske tak og lov for vores fantastiske plejefamilier, som har været gode til at tage de her katte i pleje, så vi har kunne følge med, siger Anne Trane.

Billedet er det samme over hele Danmark. Internaterne er pressede og derfor er de nu gået sammen om den landsdækkende kampagne, der skal gøre opmærksom på katteproblemet.

- Vi vil gerne have, at ejerne tager et større ansvar. De skal få neutraliseret deres katte, når de ikke kan komme af med killingerne. Vi vil også gerne øge ansvaret hos politikerne og befolkningen i al almindelighed, siger Anne Trane.

Foreningerne bag kampagnen 'Danmarks svigter kattene' er Kattens Værn, Dyrenes Beskyttelse, Dansk Dyreværn Århus, DOSO, Inges Kattehjem, Dyrefondet, Dansk Katteregister, Det Danske Katteregister og Den Danske Dyrlægeforening.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk