Kendte ansigter og trygge rammer får Sophia til diabeteskontrol: 'Jeg har en base her'

Nyt forsøg på Steno Diabetes Center Aarhus skal fastholde unge til at møde op til kontrol.

Sophia Knudsen fortæller, hvorfor det gjorde en forskel for hende, at hun kendte sin sygeplejerske godt gennem studentertiden.

- Har du din egen fingerprikker med?

- Nej, det har jeg ikke.

- Så låner du bare en af mig.

22-årige Sophia Knudsen og sygeplejerske Karina Kudahl Hansen har kendt hinanden siden Sophias tidlige teenageår.

Hun er diabetiker og går derfor jævnligt til kontrol. Det sker på Steno Diabetes Center Aarhus, men selvom Sophia for længst er blevet voksen, så er hun stadig tilknyttet de kendte rammer på børne- og ungeambulatoriet i stedet for voksenambulatoriet.

Det sker som et forsøg på at fastholde unge i at møde op til kontrol, selv om livet buldrer derudaf.

Mange unge med en kronisk sygdom passer nemlig ikke deres behandlinger og kontroller. Det er i overgangen mellem barn og voksen i behandlingssystemet, at de glider ud, når de forlader de trygge rammer på børneafdelingerne.

Livet byder i de år på mange fristelser og omvæltninger, og patienterne er godt og grundig trætte af sygdommen, så derfor glipper kontrollen.

Sophia Knudsen har haft diabetes, siden hun var 12 år, men da hun blev 18 år, oplevede hun en svær overgang fra at komme i det trygge og kendte børne- og ungeambulatorium.

Her har personalet kendt hende og familien i mange år, og rummene er indrettet personligt, samtidig med at personalet går klædt i hverdagstøj i stedet for kitler.

Som voksen mødte hun op på et helt andet sygehus til en ukendt læge og en lige så ukendt medicinstuderende.

- Det var meget utrygt og grænseoverskridende, og det var ikke det, jeg kendte. Det var mærkeligt, at jeg skulle fortælle noget, som jeg egentlig gik ud fra, at lægen vidste, siger Sophia Knudsen.

Kendte rammer i sårbare år

Antallet af unge diabetikere, der har dårligt reguleret diabetes, er på 16 procent for unge under 17 år, mens det for de 18 til 23-årige ligger på 25 procent.

Derfor er det vigtigt at undgå for mange overgange i systemet i de sårbare år.

Det er nemlig noget rigtig skidt, hvis man som diabetespatient ikke holder et skarpt øje med sit blodsukker, forklarer ledende overlæge på Steno Diabetes Center i Aarhus Liselotte Fisker.

- Det kan resultere i akutte indlæggelser, hvor blodsukkeret er for højt eller for lavt, og på sigt kan det føre til komplikationer med sukkersyge, siger hun.

Børne- og ungesygeplejerske Karina Kudahl Hansen på Steno Diabetes Center Aarhus kender både de unge og deres familier rigtig godt. Det har en stor betydning, når unge skal fastholdes i behandling, mens de flytter hjemmefra, får kærester og begynder på en uddannelse. (Foto: © (C) DR)

Løsningen har været, som forsøg, at viske den skarpe 18-års grænse ud. Nu kan de unge blive hængende, til de for eksempel er færdige med deres uddannelse og er mere modne til at tage hånd om deres sygdom.

Det giver nemlig gode resultater, når sygeplejerskerne er de samme, og lægen kommer til de unge - fremfor omvendt.

Det fortæller sygeplejerske Karina Kudahl Hansen.

- Vi oplever, at vi har færre udeblivelser, og at de ved, hvor de skal møde og kommer som aftalt. Vi får gode tilbagemeldinger både fra de unge og deres forældre, at de er glade for, at de bliver her, til de lige er færdige med deres uddannelse, siger hun.

En fast base

Sygeplejersken Karina Kudahl Hansen har fulgt Sophia Knudsen fra de tidlige teenageår og kunne derfor hjælpe, da ungdomslivet kolliderede med diabetesdiagnosen.

- Hun kender mig godt, og jeg kunne være tryg ved at spørge hende, hvad jeg skulle gøre, da jeg blev student, fordi jeg havde nogle bekymringer, siger Sophia Knudsen.

Lokalerne til børn og unge på Steno Diabetes Center Aarhus er indrettet mere som en stue end et hospital. Personalet har også deres eget tøj på i stedet for kitler. (Foto: © Skærmdump fra TV Avisen)

Tallene viser, at der i en periode på fem måneder før forsøget var 18 procent hos unge voksne, der ikke mødte frem. Det er nu faldet til 12 procent, efter forsøget er gået i gang.

Sophia Knudsen er i hvert fald glad for at være tilbage.

- Jeg ved, at jeg har en base, og det er rart at vide, at det er her, jeg hører til.

Forsøget skal køre to år endnu.

En del af projektet er også at uddanne de helt unge til at håndtere sygdommen, ligesom der er temadage og hyggeaftener i børne- og ungeambulatoriet.