Kighoste-epidemi vokser: Siden jul har Anita hostet og hostet og hostet...

Flere voksne rammes af kighoste, for børnevaccination taber effekt efter fem til ti år.

- Det føles, som om mine indvolde prøver at komme ud igennem halsen. Det gør rigtig ondt. Samtlige muskler er på overarbejde.

46-årige Anita Pedersen Christoffersen er ramt af kighoste ligesom usædvanligt mange andre danskere lige nu.

For alene i januar blev 869 nye patienter diagnosticeret med kighoste, og så mange er ifølge Statens Serum Institut ikke blevet smittet på én måned siden starten af 1980'erne.

Østjylland er den landsdel, som i januar havde flest kighoste-ramte borgere. Og Anita Pedersen Christoffersen fra Hjortshøj nær Aarhus er en af dem, der er smittet med lungesygdommen, der har plaget hende siden før jul dog uden først at ane, hvad hun fejlede.

- Den 7. januar kunne jeg simpelthen ikke længere få luft. Jeg hostede og hostede og hostede. Jeg ringede så til vagtlægen, og da jeg kom op på akutafdelingen, fik jeg et isolations-skilt på døren.

Troede ikke voksne fik kighoste

Mødet med isolationsafdelingen var overvældende.

- Det var sindssygt! De kom ind i rumdragter med masker og handsker. Og der blev snakket om alt muligt. Også lidt om kighoste. Der blev jeg helt paf, for jeg er jo ikke et lille barn. Jeg troede ikke, at jeg kunne få kighoste som voksen.

Uvisheden om diagnosen var ubehagelig for Anita Pedersen Christoffersen.

- De tog prøver og podede. Og jeg fik forskellige piller og masker med alt muligt. Men der var ikke noget, der hjalp.

Så på en måde var det en lettelse, at det viste sig at være kighoste og ikke noget mere alvorligt. Men Anita Pedersen Christoffersen er alligevel ekstra hårdt ramt, fordi hun også lider af sklerose.

- Det har betydet, at jeg ikke rigtig kan noget. Det tager alle mine kræfter. Jeg kan ikke sove om natten, og nogle nætter har jeg ligget på sofaen, fordi jeg skal op og sidde og hoste og hoste og hoste.

Stigende antal voksne ramt

Nætterne uden søvn præger dagene.

- Man er skidetræt for at sige det lige ud, men jeg kan ikke sove alligevel, siger Anita Pedersen Christoffersen.

Anita Pedersen Christoffersen er ikke alene om at have troet, at kighoste kun rammer børn. Kighoste rammer ganske vist oftest børn og unge, men et stigende antal voksne er de seneste måneder blevet ramt.

Det fortæller Lars Østergaard, der er ledende overlæge ved infektionsafdelingen ved Aarhus Universitetshospital, der i øjeblikket får mange henvendelser fra praktiserende læger om kighoste.

- Vi tager os på vores afdeling af voksne, og de henvendelser, vi får, handler om voksne, der har fået påvist en kighoste-infektion, siger han.

Tilbage i efteråret 2019 advarede Statens Serum Institut om, at Danmark var ramt af kighoste-epidemi, og tal fra januar viser nu, at lungesygdommen stadig breder sig.

Det oplyser Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge ved Statens Serum Institut.

- Antallet af påviste tilfælde i januar er det højeste for en enkelt måned i den nuværende epidemi. Over 800 påviste tilfælde har vi ikke set før. Så det er en epidemi, der fortsætter med uformindsket styrke, siger han.

Vaccinen virker kun fem til ti år

Når et stigende antal voksne bliver ramt, kan det ifølge Peter Henrik Andersen skyldes, at mange voksne ikke er klar over, at en vaccine ikke varer hele livet.

- Effekten aftager allerede efter fem til ti år, så man kan ikke regne med at være dækket, hvis man er vaccineret i barndommen. Og det er jo vigtig viden at have: at voksne også kan få kighoste, siger Peter Henrik Andersen.

Derfor er sundhedspersonale på sygehusene og hos praktiserende læger blevet ekstra opmærksomme på, om deres vaccinationer er up to date, forklarer Lars Østergaard fra Infektionsmedicinsk Afdeling på AUH.

- Vi har tilbudt vores personale at få en kighostevaccination, så de er dækket og ikke kan risikere at bringe sygdommen videre til andre patienter, siger han.

Sundhedsministeriet anbefaler alle forældre at vaccinere deres spædbørn, for sygdommen kan være livsfarlig for nul- til toårige. Før vaccinationerne blev indført, døde cirka ti børn hvert år af kighoste.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har besluttet at forlænge det midlertidige tilbud om gratis vaccination mod kighoste til gravide i tredje trimester frem til den 30. april 2020.

Anita vil vaccineres

Anita Pedersen Christoffersen vil også have en vaccination mod kighoste om fem års tid, når immuniteten efter hendes sygdom er ovre.

- Det vil jeg få resten af livet. Det her vil jeg ikke igennem én gang til. Det kan jeg slet ikke holde til. Når man har sygdom og svækket immunforsvar i forvejen, kan jeg kun anbefale at blive vaccineret. For det tager alle kræfter.

OPDATERET 10/02/2020 21:59: Det fremgik tidligere fejlagtigt af artiklen, at cirka 10 børn hvert år dør af kighoste. Det er heldigvis tal fra, før kighostevaccinationer blev indført.