Kina vil lave kopi af Randers, men: ’Det ligner et dårligt Disneyland’

Randers Kommune kaster en million kroner i at holde øje med Kinas kopier af byen.

Randers' gamle rådhus i en aftentime. Det er det rådhus, som kineserne ikke helt har formået at kopiere. (Foto: Annelene Petersen © Scanpix)

Glæden var stor i Randers, da et kinesisk konsortium

offentliggjorde
, at det vil bygge seks kopier af Randers Midtby rundt om i Kina.

Erhvervschefen og byens politikere var benovede og begejstrede og så store perspektiver for kommunens virksomheder og for øget turisme.

Særligt Randers Rådhus var i fokus, og alle seks steder skulle der være en tro kopi.

Men nu har erhvervs- og bosætningschef Alex Weinreich set et udkast til byggeriet, skriver Randers Amtsavis. Og ’tro kopi’ er vist så meget sagt.

- Den bedste måde at forklare det på er nok en form for stiliseret, tematiseret Disneyland i ordets negative betydning. Man kunne se lyserøde bygninger med krummelurer og løg og alt muligt, siger han til

DR
.

Ikke lige, hvad erhvervschefen havde forestillet sig, og derfor vil Alex Weinreich og hans forvaltning have gjort noget ved det.

Derfor bad han byrådspolitikerne om en million kroner til at redde projektet og få 'Randers-ånden' til Kina.

'Der skal gøres noget her'

Det skal blandt andet ske ved at hyre en lokal konsulent til at holde opsyn med byggeriet.

- Jamen jeg tænkte: ’Der skal gøres noget her’. Det er i hvert fald ikke den opfattelse, jeg som bosat i Randers i snart 45 år har af vores skønne by, siger Alex Weinreich.

Det støtter formanden for Udviklingsudvalget, Christian Brøns (V), op om, og på et møde torsdag eftermiddag er millionen blevet godkendt.

- Når man i Kina vælger at opføre seks temabyer om Randers, så skal Randers fremstilles i det bedst mulige lys. Derfor giver det mening for mig, at vi kommer endnu tættere på den proces, så vi sikrer en autenticitet i projektet, men også så vi får den bedste mulighed for at skabe en kontakt mellem randrusianske virksomheder og virksomheder i Kina, siger han.

'Det er peanuts'

Det var egentlig ikke meningen, at kommunen skulle smide penge i det kinesiske projekt, men selvom det nu koster kommunen en million mere end planlagt, så er det godt givet ud, mener Christian Brøns.

- Jeg synes faktisk ikke, det er ærgerligt. For mig at se er det en kæmpe mulighed for Randers. Dels turistmæssigt, men også for de virksomheder, der har en interesse for at komme ind på det kinesiske marked, siger han.

- Hvis vi kan skabe en ramme for både kinesiske turister og en åbning for vores virksomheder i Kina, så tror jeg, det er peanuts i forhold til, hvad det kunne blive til rent indtjeningsmæssigt på sigt, siger Christian Brøns.

Facebook
Twitter