Kinesisk kunst på Moesgaard Museum forsikres for 365 millioner kroner

Udstillingen af 120 uerstattelige terrakotta-krigere og andre kunstgenstande fra en 2200 år gammel kinesisk kejsergrav er omgærdet af ekstrem sikkerhed.

Kinesiske eksperter følger med, når nogle af de berømte terracotta-krigere i april bliver udstillet på Moesgaard Museum ved Aarhus. (© Wikipedia)

Sikkerheden er helt i top, når Moesgaard Museum i løbet af den kommende uge modtager 120 uerstattelige kunstgenstande fra Kina.

Genstandene kommer fra en 2.200 år gammel kejsergrav, og museet har allerede sendt en konservator til Kina for at deltage i nedpakningen.

Men for en sikkerheds skyld skal den administrative leder af afdelingen for 'Publikum og Udstillinger', Henrik Hatt, også til Kina.

Fragtes med to fly: Ved styrt er halvdelen stadig intakt

- Når vi snakker om udlån af den her størrelse og det her omfang, er det et krav, at de fragtes med to forskellige fly. Skulle der være noget, der falder ned, er det kun halvdelen, der går tabt, forklarer han.

Derfor rejser han med det ene fly tilbage, mens hans kollega tager med det andet.

Når kunstgenstandene kommer til Moesgaard, bliver de placeret i nogle særligt sikrede magasiner, og så får Henrik Hatt selskab af et hold kinesiske eksperter, inden kasserne kan åbnes.

- Det dobbelttjekkes, at de ikke har lidt skade under transporten, og så er kineserne med til at sætte tingene i montre og forsegle montrene, siger han.

Udstillingen er forsikret for 365 millioner kroner

Der er fundet 8.000 krigere af terrakotta i kejsergraven. Selvom det kun er en brøkdel, der bliver udstillet på Moesgaard, er udstillingen forsikret for 365 millioner kroner, siger Henrik Hatt.

- Der er mere end 120 genstande i udstillingen alt i alt, og det er jo bare et udtryk for, at det er uvurderlige genstande, vi har med at gøre, siger han.

Moesgaard Museum er det eneste sted uden for Kina, hvor terrakotta-krigerne bliver udstillet i år.

Facebook
Twitter