Kinesiske studerende får pusterum i Danmark

De kinesiske studerende vil have luft fra det forventningspres, de møder hjemme i Kina.

Lav forskel mellem rig og fattig tiltrækker kinesiske studerende.

Presset på kinesiske unge er så stort, at nogle af dem vælger danske universiteter for at stå lidt af ræset.

Det viser en undersøgelse af 28 unge kinesere, der har gået på Aarhus Universitet.

Deres svar viser, at de valgte Aarhus for at få luft.

- Det er allesammen nogen, der gerne vil have lidt luft. Der er mange, der glæder sig til at kunne komme til et renere miljø, men der er også tale om nogen, der vil have luft fra det forventningspres og den konkurrence, der er i livet som studerende i Kina for at kæmpe sig vej op i samfundet.

Det siger Anders Sybrandt Hansen, der har forsket i, hvorfor nogle kinesiske studerende vælger Aarhus Universitet i stedet for de langt mere prestigefyldte universiteter i USA.

Kineserne tager på dannelsesrejse i Danmark

Gennem 2 år har han fulgt 28 kinesere, og deres svar viser, at de har valgt Aarhus på grund af de bløde værdier.

- Der er en klar opfattelse af, at Danmark og Skandinavien repræsenterer noget andet end den direkte vej til et godt CV og en stærkt karriere ved at tage til USA, siger Anders Sybrandt Hansen.

Kineserne kommer til Aarhus efter års slid, hvor de har studeret i døgndrift, og de betragter nærmest opholdet på Aarhus Universitetet som en dannelsesrejse.

- Som en dannelsesrejse kan det givet noget personlig udvikling og en personlig modning og en ændring af nogle prioriteter i livet, siger Anders Sybrandt Hansen.

Kinesere tiltrækkes af verdens lykkelige folk

Derfor mener han, at danske universiteter skal slå på de bløde værdier, hvis man vil tiltrække flere kinesere.

- Det er sådan noget som, at her er grønt. Danskerne er det lykkeligste folkefærd i verden. Det er en undersøgelse, som kineserne kender. Lav forskel mellem rig og fattig, altså de bløde kvaliteter tiltrækker også de kinesiske studerende, siger Anders Sybrandt Hansen.