Kørelærere kæmper med bookingkaos for at få elever til prøve: 'Jeg har været 23 år i branchen og aldrig oplevet noget lignende'

Færdselsstyrelsen erkender problemer og kommer nu med klar opfordring.

Der er rift om teori- og køreprøver i øjeblikket. Også selvom Færdselsstyrelsen har overtaget ansvaret, og håbet var, at det ville hjælpe. (© Grafik: Nathalie Nystad)

Hver uge sidder kørelærere landet over klar ved tasterne for at logge ind på det nye digitale bookingsystem og få fingrene i både teori- og køreprøver til deres elever.

Det er nemlig lige nu én gang om ugen på et bestemt tidspunkt, at der bliver lagt nye prøver ud, efter at Færdselsstyrelsen overtog ansvaret den 1. oktober.

Thomas Bøttern ejer Køreskolen Bøttern i Aarhus og har været i branchen i 23 år. Han er meget frustreret over den nuværende situation.

Forventningen var, at det ville afhjælpe problemerne med meget lange ventetider, hvor det kan tage måneder at få en ledig tid til at komme til prøve.

Men det er kun blevet værre med det nye system, lyder det fra flere østjyske kørelærere.

Thomas Bøttern ejer Køreskolen Bøttern i Aarhus og har været i branchen i 23 år. Han har ’aldrig oplevet noget lignende’.

I aftes lagde Færdselsstyrelsen endnu engang prøver ud, men der gik to sekunder, så var det slut, fortæller Thomas Bøttern.

- Vi fik to praktiske prøver, men ingen teoriprøver. Det er fuldstændig katastrofalt.

- Færdselsstyrelsen har vist, at de overhovedet ikke har noget overblik over, hvad de foretager sig, siger han.

Thomas Bøttern har i øjeblikket 60 elever, som ikke har fået en teoriprøve endnu, selv om de er færdige med teorien.

- Så på et tidspunkt kan vi ikke tage flere elever ind, fordi vi har en hel boks af elever, som kun går og venter på en prøve, siger han.

Også Marianne Heimdal, formand for Aarhus Kørelærerforening, er stærkt kritisk.

- Det er gået forfærdeligt. Vi kalder det et køreprøve-bingo, fordi det føles rigtig heldigt, hvis man får en køreprøve, siger hun.

Færdselsstyrelsen: Kørelærere hamstrer prøver

For to og en halv uge siden overtog Færdselsstyrelsen ansvaret for teori- og køreprøver, som før har ligget hos politiet.

Efter Færdselsstyrelsens overtagelse bliver der hver mandag på et fast tidspunkt lagt prøver ud i Vestdanmark og hver onsdag i Østdanmark, som alle landets kørelærere kan byde ind på.

Det betyder ifølge Færdselsstyrelsen, at nogle kørelærere i områder, der er udfordret af særlig mangel på køreprøver, booker på tværs af landet og dermed skaber propper i systemet.

- Vi har været i gang i så kort tid, og vi havde ikke forudset den her adfærd fra kørelærerne. Før vi overtog 1. oktober, blev køreprøver udbudt via 11 forskellige politikredse, og der blev de lagt ud afhængigt af den enkelte politikreds’ bemanding, siger vicedirektør i Færdselsstyrelsen Brian Paust Nielsen.

Se en video om ændringerne, og hvad forventningerne var til det nye system:

Han erkender dog, at systemet ikke fungerer godt nok, og at der skal ske nogle ændringer, før det kommer til at fungere.

- Det er ikke optimalt. Her har vi fået en læring på den hårde måde, siger Brian Paust Nielsen.

Mandag aften så Færdselsstyrelsen sig nødsaget til at udsende en meddelelse til kørelærerne, hvor de opfordrer køreskolerne til kun at booke prøver i deres eget område - så en kørelærer i København ikke booker en prøve i Randers og omvendt.

Men der er kun tale om en opfordring.

Derfor kan Færdselsstyrelsen heller ikke garantere, at det ikke alligevel vil ske.

Frygter at skulle afvise nye elever

Noget tyder på, at udfordringen med de få køreprøver ikke løser sig lige med det samme.

Regeringen regner i hvert fald med, at der vil gå et til to år, før situationen er tilbage til normale tilstande.

Men så længe kan vi ikke vente, mener vicedirektør Brian Paust Nielsen.

- Den udfordring, der er lige nu med ventetider til køreprøver, kan ikke vente to år. Det er så akut, at vi skal have det håndteret ret hurtigt, siger han.

Køreskole-ejer Thomas Bøttern forstår ikke, at der skulle være problemer med, at kørelærere booker køreprøvetider på tværs af landet.

- I øjeblikket er der ikke en teori- eller køreprøve i hele landet, så jeg ved ikke, hvor man skal shoppe rundt. Det hjælper ikke, når der ingen prøver er, at sige, at vi skal lade være med at tage de prøver, som ikke er der, hvor vi bor, siger han.

Færdselsstyrelsen har kun siddet med ansvaret i to og en halv uge. Skal de ikke have en chance?

- Jo, men de har vidst de i et stykke tid. De er simpelthen for dårligt forberedt. De er ikke opgaven voksen efter min bedste mening, siger Thomas Bøttern.

FacebookTwitter